Mercedes heeft een kleine twee uur na de Russische Grand Prix alsnog de constructeurstitel veroverd. Het Duitse team profiteert van de tijdstraf die Kimi Räikkönen heeft opgelegd gekregen voor diens aanvaring met Valtteri Bottas.

De stewards hebben bepaald dat Kimi Räikkönen schuldig was aan de botsing met Williams-coureur Valtteri Bottas in de laatste ronde van de race. De Ferrari-coureur probeerde de derde plaats van zijn landgenoot af te snoepen, maar parkeerde daarbij zijn neus in de zijkant van de Williams. Bottas viel uit, maar Räikkönen strompelde met een gehavende bolide verder om als vijfde over de streep te komen.

Die vijfde plaats wordt nu een achtste plaats, omdat de stewards dertig seconden bij de eindtijd van Räikkönen hebben opgeteld, wat in hun ogen gelijk staat aan een stop-and-go penalty. Daarmee verliest Ferrari zes kostbare punten, hetgeen Mercedes de constructeurstitel oplevert. Het is voor de Duitse outfit de tweede wereldtitel op rij en voor de tweede keer in successie dat ze het constructeursfeestje in Sotsji mogen vieren.