De Mercedes-coureurs zijn van mening dat het afstellen van de W05 er niet makkelijker op is geworden zonder het FRIC-systeem. Toch staan Lewis Hamilton en Nico Rosberg waar ze altijd staan, namelijk bovenaan.

Het FRIC-systeem, waarbij de voor -en achterwielophanging met elkaar verbonden zijn om hellende bewegingen van de auto naar voren of achteren tegen te gaan, wordt gemist bij Mercedes. “Het tot in perfectie afstellen van de auto vraagt nu om een heel andere benadering”, legt dagleider Lewis Hamilton uit.

Wat niet bepaald helpt in het bepalen wat de invloed is van het verwijderen van het FRIC-systeem, is dat het extreem warm is in Duitsland. De zachte banden die Pirelli heeft meegenomen krijgen het extra zwaar te verduren, waardoor het vinden van de juiste balans extra bemoeilijkt wordt. 

Lewis Hamilton durft nog niet te stellen dat het uitbannen van FRIC de rangorde zal doen veranderen: “Dat gaan we morgen denk ik wel zien. Dat durf ik aan de hand van enkel deze dag niet te zeggen.”

Nico Rosberg is wat betreft diezelfde vraag iets minder voorzichtig. “Ik denk dat er hier en daar wel wat verschuivingen plaats zullen vinden”, aldus de kampioenschapsleider. “Het is een uitdaging om ook zonder FRIC een balans in de auto te vinden waar ik me prettig bij voel. Ik denk echter dat we daar gedurende de dag redelijk in zijn geslaagd.”

“Natuurlijk is het nog maar vrijdag en natuurlijk weten we niet met welke insteek iedereen deze dag heeft benaderd, maar het lijkt erop dat het veld wat verder in elkaar is geschoven.”