“Ik ben hier opgegroeid en heb hier altijd gewoond. Je thuisrace winnen is heel erg speciaal”, aldus Nico Rosberg na zijn dominante overwinning in de chaotische Grand Prix van Monaco. Euforie overheerst bij de Duitser.

De Mercedes-coureur startte in Monaco voor de derde keer op rij van poleposition. Waar hij in Bahrein en Spanje telkens ver terugviel, bleven de Mercedessen nu vooraan rijden. Of dat komt door de geheime driedaagse bandentest met Pirelli in Barcelona, blijft de vraag. Feit is dat Rosberg in Monaco niets fout deed.

Hij domineerde de vrije trainingen en was ook in de kwalificatie de snelste. De zege is een logisch gevolg daarvan. Het enige dat Rosbergs tweede F1-overwinning in de weg kon staan, was chaos. En dat was er volop. Neutralisaties, rode vlaggen en crashes. Alle ingrediënten om hem de zege te ontnemen waren aanwezig, maar Rosberg liet zich niet van de wijs brengen. De zege is daarom dik verdiend.

Pure euforie heerst nu bij de Duitser. “Dit is fantastisch. Ik ben hier opgegroeid en heb hier altijd gewoon. Je thuisrace winnen is heel erg speciaal”, zei hij na afloop in de persconferentie. “Dit is een speciale dag voor mij. Alles verliep dit weekend perfect.”

Behalve de start dan. “Ik had een verschrikkelijke start”, stelde Rosberg met een lach op zijn gezicht. “Sebastian Vettel en Lewis Hamilton kwamen erg dicht in de buurt, maar het ging uiteindelijk goed. Daarna kon ik het tempo bepalen. De auto was goed en de banden gingen lang mee. Dat was de sleutel tot deze zege.”

“Ik wil het team bedanken voor deze enorme verbatering. Ik ben verrukt met deze overwinning. Toen ik over de finish kwam dacht ik er niet aan dat mijn vader hier ook heeft gewonnen, om eerlijk te zijn. Ik ben gewoon enorm blij met deze overwinning. We hebben een lastige periode achter de rug gehad. We pakten telkens pole, maar vielen vervolgens in de race ver terug. Daar dacht ik vanmiddag wel een paar keer aan terug. Het team gaf mij echter een geweldige auto en dat is fantastisch om te zien. We hebben ons in korte tijd goed hersteld en dit circuit past ook goed bij onze wagen.”