Met een mooie derde plek in de Grand Prix van Rusland is Sergio Pérez bij Force India de gevierde man. Nico Hülkenberg verging het minder goed: hij schakelde zichzelf uit bij de start.

Pérez bleef bij de start echter uit de problemen en kwam op koers voor een podiumplek door bij de tweede safety car-periode – nodig na de harde crash van Lotus-coureur Romain Grosjean – samen met Daniel Ricciardo naar binnen te duiken voor wat zijn enige pitstop zou zijn. De andere mannen in de toptien deden dat niet, waardoor Pérez – die voor Ricciardo reed – later in de race naar voren schoof terwijl andere coureurs nog naar de pits moesten.

Pérez, die erom bekendstaat de bandenslijtage goed te kunnen managen, raakte de derde plek in de voorlaatste ronde echter tijdelijk kwijt. Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen gingen in hun snellere auto’s en met nieuwere banden aan hem voorbij, maar toen de twee Finnen met elkaar botsten in de slotronde, was Pérez toch ineens weer derde.

“Het is geweldig om weer op het podium te staan”, straalt de Mexicaan op het ereschavot. “Een ronde voor het eind, leek het verloren. Ik was boos op mezelf, maar in het laatste rondje, kwam ik tot inkeer. ‘Ik heb ondanks de hevige bandenslijtage alles gegeven en mag tevreden zijn’, dacht ik, en toen kwam het prompt toch nog helemaal goed”, zo geniet hij van zijn tweede podium voor Force India en zijn vijfde in de Formule 1.

Hülkenberg
Teamgenoot Nico Hülkenberg heeft in vijf seizoenen nog geen podiumplek gepakt. Vandaag in Sotsji, maakte hij alleen in de eerste paar honderd meter aanspraak op een goede klassering, want hij vergooide zijn goede zesde startplaats al in de tweede bocht.

“Ik blokkeerde mijn wielen bij het aanremmen en verloor zo de controle over de achterkant van de auto”, vertelt de coureur die daarna door Max Verstappen en Marcus Ericsson werd geraakt. “De Sauber van Ericsson raakte verstrikt met mijn auto, waardoor het einde verhaal was”, verhaalt Hülkenberg, die er echter niet omheen draait dat de schuld bij hem ligt: “Ik maakte een fout, dat kan gebeuren.”