Ook na de Grand Prix van Spanje heeft Mercedes nog een winstpercentage van honderd procent. Opnieuw wint Lewis Hamilton. Nico Rosberg kwam in de slotfase nog wel in de buurt van hem, maar kon geen inhaalactie op hem plaatsen. Daniel Ricciardo mag namens de rest van het veld naar het podium.

De Grand Prix van Spanje is traditiegetrouw de eerste Europese race van het jaar. Na een adempauze van drie weken nemen de teams altijd een boel verbeterde onderdelen mee voor hun wagens. Tot een verandering in de rangorde van het F1-veld is het echter niet gekomen. Mercedes is nog altijd veel sneller dan de rest van het veld. En Hamilton is nog steeds een maatje te groot voor Rosberg.

Na de start speelt zich het – inmiddels – bekende scenario af. Lewis Hamilton en Nico Rosberg rijden weg bij de rest en daarachter vinden er leuke duels plaats. Valtteri Bottas snoept de derde plaats af van Daniel Ricciardo. Wel kan hij vervolgens in de verdediging, aangezien de Williams-coureur niet kan wegrijden bij de Australiër.

In de achterhoede bewijst Pastor Maldonado voor de zoveelste keer nog maar eens dat hij inschattingsfout op inschattingsfout maakt. In een bocht waar op dit circuit nog nooit iemand een andere coureur heeft ingehaald, wil de Lotus-coureur het toch proberen. Gevolg is een botsing met Marcus Ericsson. Beide coureurs kunnen hun weg echter, met lichte schade, toch vervolgen. Maldonado krijgt een tijdstraf die hij tijdens zijn bandenstop moet uitzitten.

Zoals wel vaker dit seizoen, vinden er mooie inhaalacties plaats. Waar het circuit in Montmélo altijd bekend stond als een parcours waar je beter een optocht dan een race kunt organiseren, is dat nu niet langer het geval. De mooie inhaalactie buitenom Esteban Gutiérrez in de derde bocht van Daniil Kvyat is daar een voorbeeld van.

Na zijn pitstop is ook Daniel Ricciardo lekker bezig met inhalen. Hij haalt onder andere Kvyat in en plaatst ook mooie inhaalacties op bijvoorbeeld Sergio Pérez. Het helpt ‘m echter niet echt om via de pitstops voor Bottas te komen, die achter de Mercedes-coureurs op de derde plaats rijdt. Bottas wacht echter lang met het maken van zijn pitstop. Hij komt zeker vijf ronden later pas de pits in en komt achter Ricciardo de baan op.

Het lukt Bottas niet om daarna de derde plaats voor zich op te eisen. Ricciardo is gewoon net wat sneller. De Australiër blijft in de matige Red Bull prima presteren, terwijl Sebastian Vettel blijft aanmodderen in de marge. In het tweede bedrijf van de Grand Prix lijkt de viervoudig wereldkampioen echter weer wat snelheid te hebben gevonden, en plaatst hij meerdere mooi inhaalacties op bijvoorbeeld Kevin Magnussen. Buitenom in de bocht waar Maldonado botste met Ericsson. Het kan dus wel: er zijn slechts twee goede coureurs voor nodig. Vettel rijdt een sterke tweede helft van de race en lijkt zijn draai met de RB10 eindelijk gevonden te hebben. De Duitser startte als vijftiende, maar komt als vierde over de streep. Achter hem en Bottas finishen de Ferrari’s. Kimi Räikkönen ligt de hele wedstrijd voor Fernando Alonso. In de slotfase kan de Spanjaard op vers rubber de wereldkampioen van 2007 toch verschalken. Niet in de chicane na start/finish, maar daar positioneert Alonso zich wel mooi. Als gevolg daarvan kan hij zijn teamgenoot in de derde bocht verschalken.

Ondanks zijn sterke race lijkt het erop dat Vettel zijn titel dit jaar niet kan verdedigen. Mercedes is een lichtjaar sneller dan de rest van het veld. Dat lijkt voorlopig nog wel zo te blijven en doet denken aan een seizoen als 1988, toen McLaren op een race na alle Grands Prix won. De strijd tussen Alain Prost en Ayrton Senna was toen echter een stuk spannender dan die tussen Hamilton en Rosberg, omdat de Duitser zijn Britse teamgenoot net niet kan bijhouden. In de slotfase komt Rosberg weliswaar dichterbij, maar Hamilton kan het gat controleren. Rosberg komt nog wel binnen een seconde, maar kan in de laatste ronden geen inhaalactie plaatsen op Hamilton.