Volgens Daniel Ricciardo heeft Red Bull op de eerste dag in Hockenheim al het achterste van de tong laten zien. De Australiër was achter de Mercedessen best of the rest.

Daniel Ricciardo moest in de eerste vrije training Fernando Alonso nog voor zich dulden, maar later op de dag schoof hij een plekje verder naar voren, een kleine tiende achter het Mercedes-duo Hamilton/Rosberg. Ricciardo zelf weet wel waar dat geringe verschil vandaan komt: “We hebben vandaag al alles gegeven. In tegenstelling tot andere vrijdagen zullen we ons dit keer echt niet met nog eens een halve seconde gaan verbeteren.”

“Misschien dat de baan verderop in het weekend nog wat sneller wordt, maar ik denk dat we zelf de limiet van wat we hier in Duitsland kunnen vandaag al hebben bereikt. Hopelijk geldt voor Mercedes hetzelfde en kunnen we ze dit weekend serieus uitdagen. Dat zullen we morgen wel gaan zien. In het verleden hebben ze namelijk wel vaker een halve seconde extra of zo weten te vinden ten opzichte van de concurrentie.”

Teamgenoot Sebastian Vettel vond zichzelf aan het eind van de dag terug op plaats acht, op evenzoveel tienden van een seconde achterstand van Ricciardo. Ondanks dat gat meent de Duitser dat het gat naar Mercedes kleiner is geworden: “Het gat naar het leidende team is wat kleiner in vergelijking met voorgaande raceweekenden, maar zelf hebben we flinke concurrentie te duchten van Ferrari en Williams.”

Beide coureurs menen overigens dat het verwijderen van het FRIC-systeem weinig tot geen invloed heeft gehad op de prestaties van de dag. “Ik denk dat het voor anderen misschien meer van invloed is op de prestaties dan bij ons, al heb ik daar weinig tekenen van gezien”, aldus Vettel. Ricciardo laat optekenen dat de auto zich niet significant anders gedraagt, maar dat je kerbstones en andere oneffenheden in het wegdek ‘wel wat beter voelt’.