Slecht nieuws voor Daniel Ricciardo’s Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel en al zijn andere rivalen: de Australiër is vol vertrouwen voor de tweede seizoenshelft, omdat hij daarin doorgaans sterker is dan in de eerste.

Ricciardo’s eerste seizoenshelft was al indrukwekkend, met twee zeges, drie verdere podiumplekken en één podiumplek die hem buiten zijn schuld om werd afgenomen. De coureur uit Perth versloeg teamgenoot Vettel verder zeven van de elf keer in de kwalificatie en staat met een score van 131 derde in het klassement als ‘best of the rest’ achter de coureurs van het dominante Mercedes.

Ricciardo’s prestaties hebben hem veel lof opgeleverd van Red Bull-kopstukken Christian Horner en Helmut Marko, maar ook teamgenoot Vettel heeft aangegeven onder de indruk te zijn van Ricciardo’s vorm, net als andere hoog aangeschreven collega’s als Lewis Hamilton en Fernando Alonso, met wie Ricciardo ook een aantal mooie duels heeft uitgevochten.

De 25-jarige Ricciardo heeft dus alle reden om trots te zijn over zijn eerste seizoenshelft, dus het is slecht nieuws voor Vettel en zijn andere rivalen – maar goed nieuws voor Ricciardo zelf – dat de tweede seizoenshelft doorgaans beter verloopt voor hem.

“Sinds ik in de Formule 1 rij, is de tweede seizoenshelft altijd beter verlopen dan de eerste”, vertelt Ricciardo aan CNN. “Dat komt omdat ik in de eerste zes maanden vaak veel leer en opsteek, wat me na de zomerstop dan in staat stelt om beter te presteren.”

“Mijn doel voor de aanstaande tweede seizoenshelft is wederom om voort te bouwen op wat ik bereikt en geleerd heb in de maanden voor de zomerstop. Er komen bovendien een aantal leuke circuits aan, zoals Spa, Suzuka en de baan in Austin, dus dat is goed nieuws. Hoe het in de praktijk gaat, zien we wel, maar ik ga proberen zo verder te gaan en nog wat meer races te winnen”, aldus Ricciardo.

Ricciardo na de pauze
Kijkend naar de cijfers, is het duidelijk dat Ricciardo inderdaad beter is na de zomerstop. In zijn debuutjaar 2011 stapte hij pas na acht races in bij HRT, dus had hij maar drie Grands Prix voor de onderbreking en ging het daarna uiteraard beter.

In 2012 bij Toro Rosso behaalde Ricciardo vijf van zijn zes puntenfinishes na de zomerstop en scoorde hij vaker (maar niet meer punten) dan zijn toenmalige teamgenoot Jean-Eric Vergne. In 2013 zakten Toro Rosso en Vergne na de zomer weg, maar Ricciardo bleef indruk maken in de kwalificaties en scoorde – in tegenstelling tot Vergne – nog wel een paar keer punten.

Wat de strijd bij Red Bull nog wel erg spanend kan maken, is dat ook Vettel vooral sterk is in de tweede helft van een seizoen. In 2010 was hij voor de zomerstop derde in het WK, maar knokte hij zich er na nog naar de titel. In 2011 was hij het hele jaar dominant. 2012 was daarna een soort herhaling van 2010 en in 2013 won hij alle negen Grands Prix na de zomerstop.