De F1 Strategy Group wil dat er wordt nagedacht over hoe Formule 1-auto’s voor 2017 veranderd kunnen worden zodat er makkelijker mee kan worden ingehaald. Dat bericht Autosport.

Naar aanleiding van eerdere plannen van de Strategy Group wordt er al langer gedacht over het per 2017 ‘stoerder’ maken van de bolides door ze een breder en agressiever uiterlijk te geven, moeilijker te besturen te maken en sterkere motoren te geven die over minstens 1000 pk beschikken.

Volgens Autosport heeft de Strategy Group – bestaande uit afgezanten van de FIA, FOM en de teams van Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren, Williams en Force India – er nu ook op aangedrongen daarbij gelijk te kijken naar wat er gedaan kan worden om het vechten en inhalen makkelijker te maken.

“We hebben deze richtlijn recentelijk van de Strategy Group ontvangen”, zo bevestigt Force India’s technisch directeur Andrew Green dat tegenover Autosport. “We hebben het er nog niet eerder over gehad, maar gaan er volgende week dinsdag over spreken”, vertelt Green, volgens wie er bij het opstellen van de plannen voor het veranderen van de auto’s niet specifiek rekening is gehouden met wat voor impact dit heeft op het inhalen.

Het probleem met de huidige generatie auto’s is volgens Green dat deze wat inhalen betreft op de ‘verkeerde’ manier downforce genereren. Dit omdat de voorkant hierbij leidend is, aangezien de luchtstroom die ook verder terug het grootste deel van de downforce oplevert in grote lijnen via de voorzijde over, langs en onder het chassis wordt geleid.

“Het effect daarvan is dat je, zodra je dicht achter een andere auto rijdt, niet alleen downforce aan de voorkant verliest, maar over de hele lijn. Ik verwacht dan ook dat we hier over zullen spreken tijdens de meeting op de dinsdag voor de Grand Prix van België”, aldus Green.