Adrian Sutil is blij dat de rechtszaak tegen hem erop zit en hij – hoewel schuldig bevonden – er zonder celstraf vanaf komt. De coureur wil nu verder met zijn leven en beraadt zich op zijn toekomst.

 

Sutil is, zoals eerder bericht, veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar met een proeftijd van drie jaar en moet daarnaast 200.000 euro aan een liefdadigheidsinstelling overmaken. Dit is de straf die de rechter de Duitser heeft opgelegd voor het verwonden van Genii Capital-topman Eric Lux met een glas, waarvoor hij dus schuldig is bevonden.

 

In een reactie ten overstaan van Auto, Motor und Sport geeft Sutil aan dat hij gelukkig is dat de rechtszaak die de Duitse staat tegen hem voerde erop zit: “Ik ben vooral blij dat het allemaal achter de rug is en de lucht geklaard is tussen meneer Lux en mijzelf”, verklaart de voormalige Force India-coureur, die overigens nog niet weet of hij in beroep gaat of niet: “Daar moeten we nog rustig over nadenken.”

 

Sutils advocaat Jürgen Wessing lijkt te onderschrijven dat de zaak mogelijk nog niet volledig is afgedaan. “We moeten deze uitspraak nu eerst verwerken en gaan daarna kijken of we in hoger beroep gaan”, erkent hij. Het kamp van de coureur hield vóór en tijdens het proces bij hoog en laag vol dat de 29-jarige Sutil onschuldig was, en heeft zeven dagen bedenktijd om eventueel in beroep te gaan.

 

Waar Sutil zich daarnaast ook op moet bezinnen, is hoe het nu verder moet met zijn Formule 1-carrière. De coureur zelf oppert de mogelijkheid om er een jaartje tussenuit te gaan, maar houdt gelijktijdig alle opties open: “We moeten maar eens gaan overleggen over wat het beste is”, doelt hij op zichzelf en zijn manager Manfred Zimmermann.

 

Volgens diezelfde Zimmermann heeft de uitspraak overigens geen gevolgen in de zin dat de internationale autosportbond FIA Sutil nog één of andere disciplinaire straf kan opleggen. “De FIA vindt dat het een privé-aangelegenheid is. Op dat vlak zal het waarschijnlijk dus geen consequenties hebben.”