Een uitzonderlijk talent dat ondanks zijn jonge leeftijd klaar is om de stap naar de Formule 1 te zetten. Dat is de door Toro Rosso voor 2015 aangekondigde Max Verstappen volgens teambaas Franz Tost.

Red Bull-protegé Verstappen gaat in 2015 zijn Formule 1-debuut maken voor Toro Rosso, het opleidingsteam van de energiedrankfabrikant, en de Nederlander wordt daarmee de jongste Formule 1-coureur ooit.

Zorgen om zijn jeugdigheid heeft Verstappens toekomstige teambaas Franz Tost echter niet, zo maakt deze duidelijk: “Max is volgens ons één van de meest getalenteerde jonge coureurs van zijn generatie en we geloven dat hij volwassen en mentaal sterk genoeg is om de uitdaging aan te gaan en succesvol te worden.”

“Toro Rosso is opgezet om jong talent uit het Red Bull Junior Team naar de Formule 1 te brengen en op te leiden en het is nu aan ons om Max een competitieve auto te geven waarmee hij zijn Formule 1-loopbaan zo goed mogelijk kan beginnen”, vervolgt Tost.

De Oostenrijker, die zich er voorop staat met Toro Rosso zijn functie van opleider voor Red Bull te vervullen, prijst zich verder gelukkig met het feit dat Red Bull er steeds weer in slaagt jonge talenten te vinden en de kans te geven voor in ‘leerschool’ Toro Rosso.

Om plaats te maken voor Verstappen, moet ‘zittenblijver’ Jean-Eric Vergne aan het eind van dit seizoen, zijn derde, overigens wel plaatsmaken, want nog een keer doubleren zit er niet in voor de 24-jarige Fransman, die Red Bull klaarblijkelijk niet heeft overtuigd.

“We bedanken Jean-Eric voor zijn harde werk. Hij heeft goede performances neergezet, maar heeft helaas ook veel met technische pech te maken gehad. We hopen echter dat deze problemen nu achter de rug zijn, zodat we hem de kans kunnen bieden om in de tweede seizoenshelft te laten zien dat hij nog een kans Formule 1 verdient”, aldus Tost over Vergne.

Met de entree van Max keert de naam Verstappen na een afwezigheid van zo’n elf en een half jaar weer terug op de grid en is de cirkel in zekere zin rond: vader Jos reed in oktober van 2003 namelijk zijn laatste Grand Prix en deed dat voor Minardi, het team dat twee jaar later werd overgenomen door Red Bull en werd omgedoopt tot Toro Rosso, de formatie waarmee Max half maart 2015 zal debuteren.