Williams is vastbesloten dit weekend Ferrari van het lijf te houden in de strijd om de derde plaats in het constructeurskampioenschap, maar zoals het er nu naar uitziet, gaat het team daar nog een zware dobber aan krijgen.

In beide vrije trainingssessies waren de Williams’ niet in de top-10 terug te vinden. In de ‘ochtendsessie’, in Singapore bij het invallen van het donker gereden, eindigden de bolides van het team uit Grove als dertiende en vijftiende; tijdens de tweede training brachten ze het er met een zeventiende en een achttiende tijd nog belabberder vanaf. Telkens kwamen ze twee seconden of meer tekort op de kop.

Coureurs Valtteri Bottas en Felipe Massa worstelden de hele vrijdag lang met de afstelling van hun auto’s. “Het was geen gemakkelijke vrijdag”, zegt de Fin. “De auto voelde de hele tijd niet goed aan. De balans en de grip aan de achterkant waren de belangrijkste problemen. Qua afstelling hebben we nog een hele boel werk te doen.” Bottas, beide keren de langzaamste van de twee Williams-coureurs, vindt het moeilijker gaan dan in Hongarije, waar het team ook niet in topvorm was.

Teammaatje Massa reageert ook teleurgesteld op het trainingsresultaat. “Ik had eigenlijk verwacht dat we veel beter zouden zijn”, sipt de voormalige Ferrari-coureur. “Het wordt een moeilijke nacht. Het wordt sowieso beter dan vandaag, maar het is nu al een heel gecompliceerd weekend.” Ook Massa ziet dat er niets anders opzit dan tijdens de vrije training op zaterdag radicale veranderingen aan de setup van zijn auto aan te brengen.

Toch geeft het team niet meteen alle hoop op. Niet zonder reden ook, want eerder is al gebleken dat de echte snelheid er bij Williams vaak pas later in het weekend uit komt. “Het is pas vrijdag, misschien kan ik morgen wat over onze kansen tijdens de race zeggen. Een ding is zeker, zondag zijn we niet op deze positie terug te vinden, maar we moeten nog even afwachten waar dan wel”, aldus Bottas. Massa is het ermee eens: “Als we het probleem vinden en oplossen, staan we gelijk veel verder naar voren.”