Giedo van der Garde start morgen als laatste aan de Grand Prix van China. Gisteren liep het nog wel aardig bij de Nederlander, maar vandaag had hij het moeilijk.

“Gisteren reed ik twee productieve sessies, maar vanochtend kreeg ik in de vrije training niet hetzelfde gevoel in de auto als gisteren”, vertelt Van der Garde. “Dat geldt ook voor de kwalificatie. Net als Charles Pic had ik in elke sessie wat probleempjes. Dat kostte ons al met al toch wat tijd. Het is hier moeilijk om de banden te doorgronden.”

“Het was vandaag warmer en dan lijkt het net alsof je weer opnieuw kunt beginnen met het aan de praat krijgen van de Pirelli’s. Mijn startpositie is natuurlijk teleurstellend, vooral omdat ik tijdens mijn tweede run een fout maakte in de tweede bocht. Ik ging te snel de bocht in en dat kostte mij vier tienden. Ik had iets verder naar voren kunnen staan, maar hopelijk presteer ik in de race hetzelfde als in Maleisië.”

Van der Garde was een halve tiende langzamer dan teamgenoot Pic, die morgen naast hem staat op de laatste startrij. “Het hele weekend kampen we al met wat probleempjes”, zegt de Fransman. “Dat maakt het lastig om alles uit de wagen te halen, maar vooral uit de banden. In de derde training probeerden we meerdere afstellingen uit en de auto voelde beter aan dan gisteren. Tussen de training en de kwalificatie veranderde het gedrag van de banden echter enorm.”

“Ik kreeg ze niet meer aan de praat. Tijdens mijn eerste run had ik eveneens last van verkeer en tijdens mijn tweede run kampte ik met overstuur. Ook toen had ik last van verkeer, dus eigenlijk was die ronde verpest. We weten dat deze auto snel kan, dus dagen als deze zijn frustrerend. We moeten harder werken, dingen verbeteren waar mogelijk en morgen een goede race rijden.”