Sebastian Vettel heeft zijn overwinning in de de Hongaarse Grand Prix opgedragen aan Jules Bianchi. Na het passeren van de streep richtte de Duitser zich persoonlijk tot de vorige week vrijdag overleden Fransman.

Na de Grand Prix, waarin Sebastian Vettel niks verkeerd deed en onbedreigd naar de zege reed, richtte hij zich over de boordradio tot Jules Bianchi: “Bedankt Jules. Deze overwinning is voor jou. We zullen je nooit vergeten.”

Even later op het podium had Vettel woorden van gelijke strekking klaar toen hem gevraagd werd naar zijn emoties: “Het is een ongelooflijke dag en deze overwinning draag ik op aan Jules. Het is voor ons allemaal een ontzettend moeilijke week geweest. Alle mensen binnen Ferrari, maar ook de Ferrari-fans, wisten dat Jules op een dag voor dit merk zou hebben gereden en daarmee lid zou zijn geweest van deze familie.”

Sebastian Vettel kwam in tegenstelling tot zijn naaste concurrenten geen moment in de problemen tijdens de race. Het heeft hem geholpen de overwinning te pakken, maar dat neemt niet weg dat hij wel degelijk de snelheid had om met wie dan ook te knokken. De voorsprong die hij in de openingsfase wist op te bouwen is daar het beste bewijs van, maar die verdween toen de safety car de baan op werd gestuurd.

“Die konden we missen als kiespijn”, reageert Vettel wanneer hij gevraagd wordt naar dat specifieke moment. “Het maakte de race in de slotfase echter wel een stuk interessanter.”

“Ik had een hele goede start, en dat hadden we ook nodig om kans te maken op de overwinning. De auto was moeilijk te besturen, maar ik heb er wel van genoten. Het was een geweldige race, waarin we hebben laten zien snel te zijn, dus ik moet het team bedanken dat ze me na een moeizame vrijdag alsnog deze competitieve auto hebben kunnen geven. Vandaag viel alles op zijn plek en daar kon de safety car-fase niks aan veranderen.”

Räikkönen
Teamgenoot Kimi Räikkönen bleef in de openingsfase van de race netjes in het spoor van Vettel. Bij de Scuderia droomden ze ongetwijfeld al van een dubbelzege, maar zover kwam het niet. Met nog een kleine dertig ronden te gaan klaagde Räikkönen over een gebrek aan vermogen. Een poging om de auto te resetten mocht niet baten, waardoor de Fin uiteindelijk de boeken in ging als één van de vier uitvallers.

“Het is jammer dat het zo heeft uitgepakt, maar als je eenmaal pecht hebt, blijf je die houden”, sip the Iceman. “We hebben ons best gedaan vandaag. Sebastian en ik, we hadden allebei een goede start en we bleken in staat weg te rijden van de rest. Ik had verwacht dat we dat de hele race vol konden houden, maar plotseling hoorde ik een vreemd geluid. Dat geluid werd vervolgens steeds erger en we hebben nog geprobeerd het te verhelpen, maar dat bleek tevergeefs. Dat is jammer, want er had een zekere één-twee ingezeten voor het team.”