#VT1: Button opent als snelste

20-07-2012 | Door: Daan de Geus
Jenson Button heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van Duitsland als snelste afgesloten. De Engelsman bleef zijn McLaren-teamgenoot Lewis Hamilton met bijna een halve seconde voor.

Button was al vroeg druk in de weer op Hockenheim, omdat McLaren dit weekend nog veel testwerk te verrichten heeft waar het tijdens de afgelopen race - in Silverstone - vanwege de regen niet aan toe is gekomen.

Button klokte vervolgens al vroeg in de sessie zijn snelste tijd, die tot het eind van de training bleef staan omdat niemand er - ook vanwege een aantal korte regenbuitjes - meer aan kon komen.

Teamgenoot Hamilton kwam zoals gezegd het dichtst in de buurt, maar bleef op 0.498 seconde achterstand steken. De derde plek was er voor Fernando Alonso, die meer dan driekwart tel tekort kwam op snelste man Button.

De training verliep verder zoals wel vaker op een regenachtige vrijdagochtend, waarbij de actie op de baan af en toe onderbroken werd door officieuze regenpauzes.

Daarnaast waren er ook de gebruikelijke stoeltjeswisselingen bij de teams van Williams, Force India en HRT. Bij Williams reed Valtteri Bottas in plaats van Senna, terwijl Jules Bianchi bij Force India tijdelijk de plek van Paul di Resta overnam en Dani Clos in plaats van Narain Karthikeyan in een HRT F112 mocht kruipen.

Van de drie testrijders was Bottas het snelste, met een dertiende tijd, maar de Fin was met nog twee minuten te gaan ook betrokken bij een merkwaardige schuiver. In het stadiongedeelte brak zijn auto namelijk ineens uit, waarna hij de controle verloor en achteruit in de muur terecht kwam.

Werk aan de winkel voor de monteurs van Williams dus, die waarschijnlijk ook nog wat grind uit hun andere bolide moeten scheppen, aangezien Pastor Maldonado ook nog even door een grindbak ploegde tijdens één van de meerdere regenbuietjes die voor tricky omstandigheden op de baan zorgden.

Maldonado en Bottas waren overigens lang niet de enigen die 'momentjes' meemaakten. Ook Heikki Kovalainen, de beide Ferrari-coureurs, Michael Schumacher, Kamui Kobayashi, de Red Bull-rijders en Jean-Éric Vergne kwamen namelijk één of meerdere keren naast de baan of anderzijds in de problemen, maar in al deze gevallen liep het verder zonder brokken af.

Kijkend naar de tijdenlijst, voor zover die op een vrijdag wat waard is, valt op dat Schumacher op plaats vier de beste Duitser is. Twee plaatsjes daar achter, op P6, volgt Nico Hülkenberg, die op zijn beurt weer gevolgd wordt door Nico Rosberg op plaats zeven.

Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel sloot de training ondertussen als twaalfde af, terwijl de laatste Duitser op de grid - Timo Glock - 22e staat. Hij kon aan het eind van de training vanwege een motorprobleem echter niet meer rijden.

Problemen waren er ook voor Kimi Räikkönen, die lang in de garage bleef staan en in het begin alleen wat installatierondjes reed. Dit vermoedelijk om het nieuwe dubbele drag reduction system van Lotus te testen. Pas in de slotfase kwam de Fin de baan op om nog even twee getimede rondjes te rijden, hetgeen hem uiteindelijk een vijftiende plaats bracht.

De volledige uitslag van de eerste training is hier te zien.


Tot 16 maart heeft Ticket+Travel nogmaals een speciale actie voor de Grand Prix van Spanje 2015. Kijk snel naar de scherpgeprijsde aanbiedingen. Lees meer...
FOTO'S - Grand Prix van Duitsland 2012 vrijdag

REACTIES