Red Bull-coureur Mark Webber lijkt zo langzaamaan ook te vinden dat de banden dit jaar wel een erg grote rol spelen. In zijn column laat hij weten de onvoorspelbare races lang niet altijd fijn te vinden.

“De strijd vooraan ligt dit seizoen helemaal open en het is duidelijk dat de banden de bepalende factor zijn voor hoe competitief je bent”, schrijft Webber in zijn column voor de BBC.

“Ieder team heeft het er echter moeilijk mee de banden goed aan de praat te krijgen”, stelt Webber. “Kijk bijvoorbeeld maar naar het weekend in Barcelona. Jenson Button was daar op vrijdag veruit de snelste man op de baan, maar in de race kwam hij snelheid tekort en zat er voor hem niet meer in dan een negende plek.”

“Het lijkt echt wel een grote loterij, en ook de verschillen tussen teamgenoten onderling zijn erg groot geworden. De ene dag ben ik sneller dan mijn teamgenoot Sebastian Vettel, maar een dag later verslaat hij mij dan weer.”

“Veel mensen vinden het misschien spannend om te zien dat teams en coureurs het moeilijk hebben om hun auto en banden aan de praat te krijgen, maar de andere kant van het verhaal is dat wij er juist naar streven de limiet op te zoeken en onze auto zo perfect mogelijk willen afstellen.”

“Iedereen werkt dan ook keihard om van tevoren in te schatten hoe een auto en de banden het tijdens een bepaalde race gaan doen, maar er zijn alsnog factoren die je hele weekend ineens kunnen omgooien. Als dat gebeurt, kun je er zomaar heel anders voorstaan dan je had verwacht.”