Bij Mercedes staan ze erop voor hun coureurs vrij tegen elkaar te laten racen, maar Toto Wolff heeft verduidelijkt dat het niet uitgesloten is dat er teamorders gebruikt worden als de situatie daarom vraagt.

Lewis Hamilton en Nico Rosberg maken vooralsnog de dienst uit in de Formule 1 anno 2014, waarin hun team Mercedes op het moment domineert, getuige haar vier zeges – waarvan drie één-twee finishes – op rij.

Door omstandigheden vocht het tweetal slechts in één race – die van Bahrein – direct met elkaar op de baan, waarbij Mercedes het duo gelukkig compleet vrij liet om elkaar rondenlang op het scherpst van de snede te bestrijden met maar één voorwaarde: maak geen brokken en zorg dat het resultaat veiliggesteld kan worden.

Dat Mercedes haar coureurs vrij met elkaar kan laten vechten, is wat Wolff betreft liever regel dan uitzondering, maar in gesprek met de BBC geeft hij aan dat de realiteit het team in de toekomst misschien dwingt om toch een ander beleid aan te houden.

“Bahrein was een op zich staande situatie in de zin dat we daar enorm competitief waren en een grote voorsprong op de rest hadden, en dat maakt het makkelijker om de jongens tegen elkaar te laten racen.”

“Als je weet dat de nummer drie ver achter ligt, kan het immers geen kwaad, maar hoe kleiner onze voorsprong op de rest van het veld wordt, hoe meer we moeten opletten op en nadenken over hoe we onze jongens tegen elkaar laten racen”, beseft Wolff, die er zoals wel meer mensen bij Mercedes vanuit lijkt te gaan dat de dominantie van de Duits-Engelse formatie niet het hele jaar zal aanhouden.

“Het kan dus goed zijn dat we, met een rivaal in onze rug, in situaties terechtkomen waarin we het ons niet kunnen veroorloven tijd te verliezen door onze coureurs met elkaar te laten knokken”, vervolgt Wolff.

“Hoe dat precies gaat uitpakken, moeten we afwachten, maar de belangrijkste regel waarmee we Lewis en Nico op pad sturen blijft hetzelfde: de andere teams – en dus niet je teamgenoot – zijn vijand nummer één.”