Sebastian Vettel kwalificeerde zich als tweede, maar start zondag door een straf als zevende. Teamgenoot Kimi Räikkönen slaagde er niet in dan de tweede startplaats te pakken.

Dat komt omdat Räikkönen een halve seconde trager was dan Vettel in Q3 van de kwalificatie, zodat Williams-coureur Valtteri Bottas zich nog tussen de twee Ferrari-rijders in wist te nestelen.

Door de straf van Vettel staat Bottas dus morgen op de eerste startrij naast polesitter Nico Rosberg, terwijl Räikkönen weliswaar van de vierde naar de derde plek opschuift, maar alsnog tot de tweede rij veroordeeld is.

“Ik maakte een fout in de laatste bocht”, geeft de Fin toe. Dat Räikkönen moeite had zijn Ferrari onder controle te houden in de laatste bochten, was ook wel te zien. “We hadden moeite een foutloze ronde neer te zetten”, erkent hij.

“Het is tot op heden sowieso een lastig weekend”, vervolgt de wereldkampioen van 2007, aan wiens auto vlak voor de kwalificatie nog hard gewerkt moest worden door Ferrari om een technisch probleem op te lossen.

Voor de race van zondag ziet het er echter goed uit, vertelt Räikkönen. “Ik denk dat de auto het dan beter doet, maar we moeten natuurlijk maar afwachten wat het wordt.”

Formula One World Championship 2016, Round 4, Russian Grand Prix, Sochi, Russia, Saturday 30 April 2016 - Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H.

Vettel snelde naar P2, maar door een straf wordt dat P7.

Vettel
Teamgenoot Vettel wist voor de kwalificatie al waar hij aan toe was: een gridstraf van vijf plekken, wegens een versnellingsbakwissel. Zijn tweede plaats uit de kwalificatie wordt dan ook de zevende op de grid.

“Ik denk dat dit best goed was, na de technische problemen van vrijdag”, stelt Vettel, die in VT2 maar een halfuur kon rijden. Het tijdverlies uit die sessie is in VT3 echter ingehaald, zegt hij. “De auto voelde dus ook goed aan.”

“Ik had alleen wel graag gezien dat het gat naar Nico wat minder groot was”, erkent de Duitser, die zeven tienden trager was dan zijn landgenoot. “Het is echter duidelijk dat dit voor ons het maximale is.”

Dat Mercedes-coureur Lewis Hamilton door pech niet mee kon doen aan Q3, hielp hem aan P2 en helpt verder voor zondag, weet Vettel. “Het betekent starten van de schone kant van de baan.”

“We kunnen ook zeker nog een goede race hebben”, verklaart Vettel, die hoopt dat dit nu eens een probleemloze wordt. “Want dat is dit jaar nog niet het geval geweest.”