Nico Rosberg heeft de pole position voor de Grand Prix van Rusland veroverd. In Q3 had de Duitser geen serieuze tegenstand, want teamgenoot Lewis Hamilton moest afhaken met een defecte motor. Max Verstappen start zondag als negende.

Rosberg hield op het Sochi International Circuit met zijn snelste tijd van 1:35,417 ruim zeven tienden van een seconde over op nummer twee Sebastian Vettel. Omdat die Ferrari-coureur echter vijf strafplekken uitgedeeld heeft gekregen vanwege een versnellingsbakwissel, start Valtteri Bottas de race in zijn plaats vanaf de tweede plek.

Een plaats achter hem op de startopstelling staat Kimi Raïkkönen, gevolgd door Felipe Massa. Daniel Ricciardo vertrekt als vijfde, gevolgd door Sergio Pérez, die vorig jaar nog derde werd in Sotsji. Daniil Kvyat begint zijn thuisrace vanaf de achtste positie.

Opnieuw weerhield een ERS-probleem Hamilton van een kans op pole position.

Opnieuw weerhield een ERS-probleem Hamilton van een kans op pole position.

ERS-probleem
Net als in China was een ERS-probleem de oorzaak van alle ellende voor Hamilton. Een geluk bij een ongeluk was nog dat het euvel hem toen al in Q1 trof en nu pas aan het einde van Q2, toen de Brit zijn plek in de top tien al had veilig gesteld. Een tiende startplaats lijkt dus gegarandeerd, of een akkefietje uit Q1 waarin Hamilton niet geheel op de juiste manier terug de baan op reed moet nog gevolgen krijgen.

Max Verstappen verbaasde zichzelf door Q3 te halen. Hij had vooraf nog verklaard dat dat heel lastig zou worden, maar dat bleek in Q2 wel mee te vallen. Met de achtste plek ging de Nederlander door. In het laatste deel leek Verstappen nog even op weg naar opnieuw P8, maar Sergio Pérez weerhield hem daarvan.

McLaren tegenvallend
Vooraf leek McLaren nog een geduchte concurrent voor Verstappen, maar daar bleek tijdens de kwalificatie weinig van. In het tweede kwalificatiegedeelte eindige Jenson Button als twaalfde en Fernando Alonso als veertiende. De legendarische Britse renstal wacht dus nog altijd op de eerste Q3-plek sinds 2014.

Max Verstappen werd knap negende.

Max Verstappen werd knap negende.

Net als in Bahrein en China was Q1 het eindstation voor beide Renault-coureurs. Kevin Magnussen en Jolyon Palmer kregen niet meer uit hun gele bolides geperst dan respectievelijk de zeventiende en de achttiende plaats.

Ook de Saubers en de Manors waren er al na de eerste achttien minuten niet meer bij. Felipe Nasr kwalificeerde zich als achttiende, voor Pascal Wehrlein en Rio Haryanto. Marcus Ericsson kopieerde het kwalificatieresultaat van teamgenoot Nasr uit Bahrein, en start de wedstrijd morgen als allerlaatste.