In een uitgestelde en enerverende kwalificatie heeft Max Verstappen P4 voor zich opgeëist. Hij zat er voortdurend goed bij, getuige zijn snelste tijd in Q2, maar wilde in Q3 nog eens aanzetten op het moment dat de vlag al was gevallen. Hij staat één plekje achter teamgenoot Daniel Ricciardo.

Net zoals alle anderen kiest Max Verstappen er in Q1 voor snel naar buiten te gaan. Er wordt immers nog meer regen verwacht en dus is het snel zetten van een tijd van cruciaal belang. Op de full wets noteert Verstappen de zevende tijd. Hij doet dat vlak voor het uithangen van de rode vlag, omdat inderdaad de regen weer in alle hevigheid uit de lucht valt. Hij geeft 1,6 seconden toe op snelste man Sergio Pérez.

Sloot Verstappen in zijn eerste run nog als één van de laatsten aan bij het verlaten van de pits, bij het hervatten van Q1 meldt hij zich helemaal van voren. Zodoende heeft hij geen last van spray van andere auto’s voor hem. Hij duikt direct onder de tijd van Pérez, waarna teamgenoot Ricciardo hem met een kleine halve seconde terugverwijst naar de tweede plek. Slechts ogenblikken later wordt opnieuw de sessie stilgelegd. Dit keer vanwege de gecrashte Marcus Ericsson.

Max Verstappen komt bij de tweede hervatting van Q1 tijd tekort om zijn tijd te verbeteren, vanwege een crash van Felipe Massa met een rode vlag tot gevolg. Als ver na de klok van drie uur de sessie voor de derde en laatste keer hervat wordt, staat Verstappen evenals alle anderen op de intermediates. Ook nu komt hij niet aan een tijdverbetering toe. Rio Haryanto is van de baan gespind en zorgt voor de rode vlag die een einde brengt aan de sessie. Verstappen gaat met zijn tijd uit zijn tweede run als dertiende door naar Q2.

Snelste tijd Q2
De kwalificatie komt dan in rustiger, droger vaarwater terecht. Max Verstappen klokt in zijn Red Bull op intermediates in eerste instantie de vierde tijd, maar op een opdrogende baan blijft hij zijn tijden verbeteren. Vlak voordat iedereen naar slicks wisselt, noteert Verstappen nog snel even de tweede tijd.

Op slicks sluit hij na zijn eerste ronde achter Alonso en Hamilton aan als derde. Hij weet daar op het moment dat de vlag al is gevallen de eerste plaats van te maken. Het gat naar nummer twee Rosberg bedraagt 0.146 seconde.

In Q3 komt Max Verstappen, na de derde vrije training een belangrijke uitdager van de Mercedessen, in zijn eerste ronde zeven tienden tekort op de tijd van Hamilton. Hij verbetert zijn tijd daarna nog wel, maar meldt zich dan op de boordradio met de mededeling dat er iets mis is met zijn versnellingsbak. Hij staat dan op de vierde plaats.

Desondanks zoekt ook Verstappen nogmaals het asfalt op, op jacht naar de op dat moment snelste tijd van Lewis Hamilton. Maar Verstappen komt echter te laat over de streep om nog een keer aan te mogen zetten voor een snelle ronde. Hij kan zijn tijd zodoende niet meer verbeteren, maar zakt ook niet meer verder terug. P4 is voor Max Verstappen, terwijl Nico Rosberg Lewis Hamilton in de slotfase de pole position afpakt.