Toro Rosso’s Carlos Sainz blijft op promotie naar het grote Red Bull Racing mikken, ook al lijkt dat team de komende jaren verder te gaan met Daniel Ricciardo en Max Verstappen.

Red Bull maakte woensdag bekend dat Sainz ook in 2017 voor Toro Rosso zal racen. Het wordt zijn derde seizoen voor Red Bulls opleidingsteam, waarbij de Spanjaard zelf heeft aangegeven dat de deur naar het topteam Red Bull Racing met Ricciardo en Verstappen niet bepaald wagenwijd open staat.

Formula One World Championship 2016, Round 8, European Grand Prix, Baku, Azerbaijan, Saturday 18 June 2016 - L to R): Carlos Sainz Jr (ESP) Scuderia Toro Rosso with Christian Horner (GBR) Red Bull Racing Team Principal and Dr Helmut Marko (AUT) Red Bull Motorsport Consultant.

Vlnr: Sainz, Red Bull-teambaas Christian Horner en Helmut Marko, het hoofd van Red Bulls talentenprogramma.

Door goed te presteren bij Toro Rosso hoopt Sainz echter alsnog promotie te kunnen afdwingen, want contracten ‘zijn in de Formule 1 niet meer dan papier’, zo weet hij. “Ik kan dus kansen voor mezelf creëren door het goed te blijven doen, zo kan ik het misschien forceren”, stelt de Spanjaard.

Ondanks dat contracten volgens Sainz niet zoveel voorstellen, was het een optie in zijn deal met Red Bull die de energiedrankfabrikant in staat stelde hem langer bij Toro Rosso te houden. “Het was niet mijn beslissing het contract te verlengen. Red Bull heeft dat gedaan middels een optie, maar ik ben er wel blij mee”, benadrukt hij.

“Dat Red Bull me erbij heeft gehouden, laat ook wel zien dat ze me binnen het programma willen hebben voor het geval dat…”, meent Sainz, die herhaalt er niet aan te twijfelen dat hij zijn kans zal krijgen indien hij presteert: “Dan vindt Red Bull echt wel plek voor me, ook al zit het daar op het moment vol. Daar ben ik van overtuigd.”