Tom Coronel heeft in Portugal zijn tweede WTCC-race van het jaar gewonnen. De Nederlander verzilverde in de eerste wedstrijd in Vila Real de poleposition.

2016 EVENT: Race of Portugal TRACK: Circuito Internacional de Vila Real TEAM: Roal Motorsport CAR: Chevrolet Cruze RML TC1 DRIVER: Tom Coronel

Coronel houdt Chilton af.

Coronel claimde de pole voor race één, waarin de top tien in omgekeerde volgorde start, door zich dus als tiende te kwalificeren. “Dit was van tevoren ook het doel”, vertelt de ROAL Motorsport-coureur na de kwalificatie. “Ik ben er erg blij mee. Het was een goede kwalificatie. Het is belangrijk dat we hier van de eerste rij beginnen.”

De start van de eerste plek verliep goed. “Als je na twee bochten nog voor ligt, hoef je niet meer in de spiegels te kijken, want het is een stratencircuit”, vertelt Coronel, die na twee bochten inderdaad nog op kop rijdt, daarvoor. De Nederlander krijgt zijn gelijk: hij houdt de leiding tot en met het vallen van de vlag.

De Chevrolet Cruze-rijder werd daarbij wel onder druk gezet door Tom Chilton, die vorig jaar nog zijn teamgenoot was, maar inmiddels met een Citroën rijdt. Coronel had alles echter onder controle, vertelt hij: “Ik stond wel wat onder druk, maar was sneller op de snellere baandelen en had dus ruimte bij de plekken waar hij later kon remmen.”

Coronel (3)

Coronel viert feest op het podium.

“Het was om eerlijk te zijn een redelijk eenvoudige rit”, vervolgt Coronel, die van tevoren al had aangegeven dat er kansen zouden liggen op het stratencircuit van Vila Real. “Ik had een goede start en maakte geen fouten. Alles ging daarna zoals het hoorde.”

“Het is een mooie tweede zege van het jaar, en weer op een stratencircuit”, haalt de coureur aan die eerder in Marrakech triomfeerde. In race één in Portugal was Coronel overigens niet de enige Nederlander die naar het podium mocht: Nick Catsburg werd in die wedstrijd derde voor Lada.

In race twee scoorde Catsburg wederom, met een zevende plek. Coronel finishte de tweede race, die door lokale held Tiago Monteiro werd gewonnen, als zestiende. Dit na een valse start vanaf P10, wat hem een drive-through penalty opleverde. Het WK wordt nog steeds aangevoerd door Citroëns José María López, Catsburg is derde, Coronel tiende.