Het Circuit de Spa-Francorchamps is de favoriete omloop op de Formule 1-kalender van zowel de coureurs als de fans.

De laatste jaren worden de bossen in de Ardennen vooral bevolkt met oranje Max Verstappen-supporters (die in België tot de terugkeer van Zandvoort een thuisrace reed), maar Spa-Francorchamps staat al sinds de geboorte van de Formule 1 – in 1950 – op de kalender. Sinds de beginperiode wonnen al grote kampioenen er, en de allergrootste – Michael Schumacher – debuteerde er zelfs. Hoe lang dat nog zo zal zijn, is de vraag. De circuitorganisatie kampt al tientallen jaren met financiële problemen en zeker in het huidige F1-tijdperk, waarin geld koning is, zou het zomaar kunnen dat de Belgische Grand Prix en daarmee dat prachtige asfaltlint in de heuvels bij Stavelot verloren gaat.

Michael Schumacher op Spa-Francorchamps tijdens zijn Formule 1-debuut in 1991 (Motorsport Images)

In 2022 zag het er al naar uit dat het laatste uur had geslagen voor Spa-Francorchamps, maar op het laatste moment werd het contract met één jaar verlengd en dus kunnen we ook in 2023 genieten van pure Belgische race-magie.

Of genieten? Vaak genoeg is de lofzang gebracht op Spa-Francorchamps met zijn schilderachtige ligging en bochten als Eau Rouge-Raidillon, Pouhon en Blanchimont, maar er valt ook een hoop af te dingen op het circuit. Het weer bijvoorbeeld. Hoewel de omloop daar zelf niet veel aan kan doen is het altijd maar een vraagteken of het droog blijft. En dan is er het gevaar. Sinds de opening van het circuit in 1925 kwamen maar liefst 48 coureurs en vier marshalls op Spa-Francorchamps om het leven. De laatste was F2-coureur Anthoine Hubert die in 2019 de dood vond toen hij bij het uitkomen van Raidillon de vangrail inschoot en vervolgens werd aangereden door een achteropkomende auto.

De Grand Prix van België van 2023 wordt voor het eerst in lange tijd niet na, maar voor de zomerstop gehouden, als afsluiter van de eerste seizoenshelft. Tijdens het laatste weekend van juli zal er volgens het sprintraceformat gereden worden.

Starttijden GP België 2023
Vrijdag 28 juli
13:30 – 14:30 uur           1vrije training
17:00 – 18:00 uur          kwalificatie
Zaterdag 29 juli
12:30 – 13:30 uur           2e vrije training
16:30 – 17:30 uur          sprintkwalificatie
Zondag 30 juli
15:00                                 race