Sinds 2021 mag CM.com Circuit Zandvoort de Formule 1 weer verwelkomen, met de Dutch GP – of zoals voorheen: Grote Prijs van Nederland – die toen na 36 jaar wachten weer door de koningsklasse werd aangedaan.

Het duinencircuit van Zandvoort is tussendoor flink op de schop genomen en vernieuwd, met als pronkstukken naast de beroemde Tarzanbocht natuurlijk de kombochten Hugenholtz en Luyendyk. De naam Hugenholtz komt niet uit de lucht vallen, want Hans Hugenholtz geldt ondanks de flinke opfrisbeurt die Jarno Zaffelli het Nederlandse circuit heeft gegeven, nog steeds als de originele ontwerper. Het doel van Zaffelli was ook altijd het originele karakter te behouden – inclusief grindbakken.

Oranjefeestjes

Circuit Zandvoort dankt de terugkeer van de Dutch GP natuurlijk aan eigenaar prins Bernhard junior en zijn consorten, maar toch vooral aan Max Verstappen. De meervoudig wereldkampioen heeft de Formule 1 weer op de kaart gezet in Nederland, en Nederland in de Formule 1. Al die oranjetribunes op Spa-Francorchams, de Red Bull Ring en in Barcelona, dan moet een Grand Prix van Nederland helemaal een feestje zijn, dacht ook Formule 1-eigenaar Liberty Media.

Max Verstappen heeft al zijn fans sinds de terugkeer van de Dutch GP ook al twee keer voor een overwinning laten juichen. Daarmee is hij de meest succesvolle coureur van, maar niet op Nederlandse bodem: Jim Clark won de Grand Prix in Zandvoort immers viermaal, en Jackie Stewart en Niki Lauda drie keer. Lauda was in 1985 ook de laatste die dat deed voor de Formule 1 Zandvoort zo lang verliet vanwege de financiële problemen en de verouderde baan. In de jaren tussendoor, moest Zandvoort het vooral hebben van de Formule 3 Masters, DTM en af en toe een Formule 1-demo.

Max Verstappen in 2021 in zijn Red Bull op weg naar de zege in de Dutch GP op Zandvoort.

Herinneringen

Ondanks alle euforie rondom Zandvoort, heeft het circuit dat in 1952 voor het eerst op de kalender stond natuurlijk ook een historie die niet altijd even stralend is geweest, zoals de dood van Roger Williamson en Piers Courage. Mooier zijn de herinneringen aan de op drie wielen door racende Ferrari-held Gilles Villeneuve, de eerste zege van James Hunt (in 1975) of tien jaar later het duinengevecht tussen Lauda en Alain Prost. Nu Zandvoort weer deel uitmaakt van het Formule 1-seizoen én Nederland met Max Verstappen een coureur aan het front heeft, kunnen er weer mooie herinneringen worden gemaakt.

Starttijden GP Nederland
Vrijdag 25 augustus
12:30 – 13:30 uur           1e vrije training
16:00 – 17:00 uur           2e vrije training
Zaterdag 26 augustus
11:30 – 12:30                  3e vrije training
15:00 – 16:00                  kwalificatie
Zondag 27 augustus
15:00 uur                         race