Aston Martin-ceo Andy Palmer noemt de ontwikkelingen wat betreft de motorformule voor 2021 en daarna ‘hoopgevend’. Aston Martin heeft eerder aangegeven interesse te hebben in een motorprogramma, mits de kosten omlaag gaan.

Ten overstaan van Sky Sport F1 omschrijft hij de gesprekken tussen de FIA als regelgever, Liberty Media als eigenaar van de Formule 1 en de huidige en eventuele toekomstige motorleveranciers als ‘hoopgevend’. Dit ondanks dat drie van de vier huidige motorfabrikanten – Ferrari, Mercedes en Renault – zich juist kritisch hebben uitgelaten over het meest recente voorstel.

“Ik kan begrijpen waar ze vandaan komen”, verplaatst Palmer zich in de huidige fabrikanten. “Zij hebben veel in de huidige motoren geïnvesteerd en twee van de huidige fabrikanten hebben winnende motoren geproduceerd, dus waarom zouden zij wat willen veranderen?”

Ondanks Palmers begrip voor de situatie waarin Mercedes, Ferrari en Renault zitten, kijkt ‘zijn’ Aston Martin er dus heel anders tegenaan: “Wij willen juist dat er dingen veranderen om het betreden van de sport betaalbaar en haalbaar te maken.”

Palmer met Red Bull-teambaas Christian Horner. Foto: Red Bull Media.

Daar hoort volgens Palmer dan bij dat motorcomponenten die weinig impact hebben op de onderlinge competitiviteit zoveel mogelijk gestandaardiseerd worden. Hij ziet dat streven momenteel terugkomen in de conceptfase voor de nieuwe motorformule. Mocht het echt zover komen, zo vertelt hij de BBC, dan zal hij Aston Martins bestuursraad “waarschijnlijk” voorstellen de sport te betreden.

“We bespreken dit nu al elk kwartaal en ik maak het bestuur er al warm voor”, vertelt Palmer, wiens firma recentelijk Ferrari’s ex-motorchef Luca Marmorini al binnen heeft gehaald als onderdeel van haar eventuele motorproject.

Palmer heeft wel constant benadrukt dat Aston Martin het niet alleen kan. “We zouden het samen met een specialistische firma als Cosworth, Ilmor, AVL or Ricardo moeten doen.”

Red Bull
Aston Martin is nu al in de Formule 1 actief als sponsor en technische partner van Red Bull en wordt in 2018 zelfs titelsponsor van de Oostenrijks-Engelse renstal. Dat gaat mogelijk gepaard met een nieuwe livery, vertelt Palmer Sky Sports F1, al wil hij niet veel prijsgeven behalve dat “Aston Martin duidelijk aanwezig zal zijn op de nieuwe auto.”