Lotus-teambaas Eric Boullier vindt dat Genii Capital, de investeringsmaatschappij die eigenaar is van de renstal, haast moet maken met het orde brengen van het financiële plaatje en vastleggen van coureurs.

Boullier dringt hier in gesprek met Autosport vooral openlijk op aan omdat hij niet het risico wil lopen dat Lotus straks zonder een geschikte coureur zit om de zo goed als zeker bij het team blijvende Romain Grosjean in 2014 te vergezellen.

“Hoewel er van dag tot dag vooruitgang wordt geboekt met het regelen van de financiële zaken, zitten we inmiddels al wel een hele tijd te wachten op duidelijkheid. Natuurlijk is het aan Genii om beslissingen te maken en te bepalen wanneer ze dat doen, maar dat het zo lang duurt is riskant met betrekking tot het vastleggen van coureurs, aangezien ook dat tijdgebonden is”, waarschuwt Boullier.

Boullier lijkt hiermee te doelen op de door kandidaat-coureur Nico Hülkenberg uitgesproken wens om uiterlijk aan het eind van deze maand te weten waar hij aan toe is. Ook het alternatief voor de door Boullier als ‘eerste keus’ aangeduidde Hülkenberg, Williams-coureur Pastor Maldonado, zit echter niet stil, aangezien hij (net als Hülkenberg) naar verluidt ook met Force India en Sauber spreekt.

Quantum
Dat Lotus nog geen duidelijk beeld heeft van de financiën voor 2014, komt omdat de deal met investeerder Quantum Motorsports, die bereid is flink wat geld in het team te pompen in ruil voor een aandeel van zo’n 35 procent, nog altijd niet rond is.

“Deze deal kan een fikse stap vooruit betekenen voor het team en het budget voor de komende seizoenen garanderen, maar de onderhandelingen beginnen in mijn ogen te lang te duren”, verkondigt de teambaas.

“We moeten nu een beslissing maken, want anders lopen we het risico achter het net te vissen met de coureurs die we willen, wat zou betekenen dat we andere oplossingen moeten bedenken om het team op korte of middellange termijn draaiende te houden.”

De laatste opmerking van Boullier verwijst naar de aanname dat Hülkenberg het Lotus-zitje krijgt als de deal met Quantum Motorsports rond komt, terwijl Maldonado – en zijn sponsorgeld – achter de hand worden gehouden voor als dat niet gebeurt.

Mochten Hülkenberg en Maldonado echter allebei elders emplooi vinden, dan moet Lotus – zoals Boullier – aangeeft, snel nog iets anders maar evenzeer kostendekkends bedenken.

Grosjean
Volgens Boullier is de eerder genoemde Romain Grosjean inmiddels zo goed als zeker van een volgend seizoen bij Lotus. “Alles staat op papier en hij heeft het contract ook al ondertekend, maar Genii moet dit nog bekrachtigen”, meldt de teambaas die tevens de manager van de Franse coureur is.

Grosjean zelf maakt zich dan ook geen al te grote zorgen om zijn toekomst bij het team uit Enstone: “Lotus moet eerst de financiën op orde brengen, dus alle andere zaken staan daardoor even op een laag pitje. Mijn toekomst ligt zodoende nog open, maar ik maak me niet druk en heb geen haast met het krijgen van bevestiging, al zou het wel fijn zijn als het dit keer geregeld is voordat de winterstop begint”, aldus de coureur die vorig jaar naar eigen zeggen ’tot 16 december’ moest wachten op uitsluitsel.

Foto: Teambaas Eric Boullier met Gérard Lopez, de eigenaar van Genii Capital en het Lotus F1-team.