Teambaas Cyril Abiteboul is tevreden over de vooruitgang die Caterham in de eerste helft van dit seizoen heeft geboekt. “In het begin was Marussia duidelijk sneller, maar de laatste drie races eindigden we met gemak voor hun.”

De Franse teambaas denkt dat de tweede seizoenshelft voor Giedo van der Garde beter zal verlopen dan de eerste. “Als debutant heeft Giedo voor wat uitdagingen gestaan”, zegt Abiteboul in een terugblik op de eerste seizoenshelft. “De race in Hongarije was voor hem een beloning voor zijn doorzettingsvermogen en zijn positieve instelling, waar het team gek op is. De komst van nieuwe banden is goed nieuws voor hem. Deze passen een stuk beter bij zijn stijl dan het rubber dat in de eerste negen races is gebruikt.”

Charles Pic was in de eerste helft van 2013 de betere van de twee Caterham-coureurs. Abiteboul is ook over zijn landgenoot te spreken. “Na één jaar bij Marussia kon hij gelijk zijn steentje bijdragen aan ons doorontwikkelingsprogramma. Dat toont zijn volwassenheid en doorzettingsvermogen aan”, vindt Abiteboul. “Met de nieuwe banden heeft hij niet meer een voordeel ten opzichte van de rest van het veld, aangezien hij die heel goed wist te behandelen. Hij moet zich daarom aanpassen en andere kwaliteiten ontwikkelen zodat hij kan omspringen met wat er nog komen gaat. Hij eist van zichzelf en van ons: dat mag ik wel. Met zo’n instelling boeken we vooruitgang.”

Verbetering

De Caterham-machine gaat, zo stelt Abiteboul, steeds beter lopen. “We strijden met de Marussia’s, die in de winter erg goed werk hebben verzet”, aldus de teambaas. “In het begin was Marussia duidelijk sneller, maar del aatste drie races eindigden we met gemak voor hun. Dat geeft onze mate en snelheid van verbetering aan. Hierdoor konden we ook een aantal keer vechten met een Williams of Sauber.”

“Dat is mooi om te zien, omdat het bewijst dat onze agressieve ontwikkelingsstrategie voor dit jaar wat oplevert. Om verschillende redenen besloten we begin dit jaar met de wagen uit 2012 te beginnen. Precies een jaar geleden waren we bezig met een verhuizing naar een andere fabriek”, zegt Abiteboul over Caterhams ‘nieuwe’ fabriek in Leafield, die voorheen door Arrows en Super Aguri is gebruikt.

“Het team was toen druk bezig van de ene naar de andere kant van Engeland te verkassen, en nu staan we weer voor Marussia en hebben we de kans om de tiende plaats in het kampioenschap te heroveren.”

Daarvoor zal een gekke race nodig zijn. Vorig jaar lukte het Caterham pas om in de slotrace in Brazilië de tiende plaats in het kampioenschap te heroveren. Aangezien Jules Bianchi dertiende werd in Maleisië, moeten Pic of Van der Garde in de resterende negen races minimaal één keer als twaalfde over de streep komen. Afgelopen zondag was Van der Garde er met de veertiende plaats, zijn beste resultaat van het seizoen, al enigszins bij in de buurt.