De FIA denkt sterk te staan in de zaak tegen Mercedes. Het internationale tribunaal van de autosportfederatie behandelt vandaag in Parijs de controversiële bandentest van de Duitse renstal.

Na afloop van de Grand Prix van Spanje reed Mercedes meer dan duizend kilometer met de wagen van dit jaar. En dat is, gezien het testverbod, niet toegestaan. Er is één uitzondering op de regel: de World Motor Sport Council (WMSC) moet toestemming hebben gegeven.

De bandentest van Mercedes was, zo stelt de FIA, alleen rechtmatig geweest als andere teams ook zouden zijn uitgenodigd voor de test. Dat is volgend de autosportfederatie niet gebeurd. Mercedes dacht dat het groen licht had gekregen van Charlie Whiting, de race director van de FIA, om de bandentest uit te voeren.

Volgens FIA’s juridische afgevaardigde, Mark Howard, geldt dat niet als een toestemming voor de test. “Dat is niet relevant. Testen tijdens het seizoen is, volgens Artikel 22, niet toegestaan, tenzij de WMSC ermee instemt”, vertelt hij in Parijs. “Whiting kreeg een algemene vraag voorgeschoteld, namelijk of het was toegestaan een auto van dit jaar te gebruiken.”

“Zijn voorlopige antwoord was dat dat het geval zou zijn als de test bedoeld was voor Pirelli. Hij zou daar naar gaan kijken”, aldus Howard. Pirelli had echter ook de overige teams moeten uitnodigen. Dat zou niet zijn gebeurd.

De hoorzitting vindt vandaag plaats.