Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van Japan gewonnen. Samen met de derde plek van Lewis Hamilton levert dat Mercedes de zesde constructeursbokaal op rij op. De van poleposition gestarte Sebastian Vettel viel bij de start terug naar de tweede plek en finishte daar ook. Max Verstappen viel uit na een touché met Charles Leclerc in de eerste ronde.

Lees ook: Bottas wint voor het eerst sinds april weer eens: ‘Ik heb dit gevoel gemist’

Hij was dolgelukkig met zijn eerste poleposition na de Grand Prix van Canada, maar al bij de start gooide Vettel zijn perfecte uitgangspositie voor de overwinning weg door niet goed van zijn plaats te komen. Bottas profiteerde juist door direct de leiding te grijpen en deze niet meer uit handen te geven. Vettel beperkte de schade door nog als tweede te eindigen, maar het was niet genoeg om Mercedes van de titel af te houden. De derde plek van Hamilton zorgde ervoor dat de zilverpijlen Japan verlaten met een niet meer te achterhalen achterstand.

Lees ook: Vettel verrast bij de start: ‘De rode lichten stonden een lange tijd aan’

(Tekst loopt door onder de foto)

De rommelige start. Foto: Motorsport images.

Lees ook: Gefrustreerde Verstappen: ‘Wat moet hij nog meer doen om geen straf te krijgen?’

Ook bij de andere Ferrari ging het in de eerste ronde fout. Leclerc werd bij de start ingehaald door Verstappen en raakte de Nederlander in de zijkant. Leclerc beschadigde zijn neus, maar wist zijn bolide nog op de zesde plaats thuis te brengen. Verstappen had minder geluk, hij moest na vijftien rondes opgeven omdat de schade te groot was. Het incident kreeg nog een staartje na de race, want Leclerc kreeg een tijdstraf van vijftien seconden en een boete van €25.000,00 opgelegd. Hierdoor verloor hij een plekje in de eindstand, waardoor hij naar de zevende plaats zakte.

Lees ook: Flinke tijdstraf Charles Leclerc na incident met Verstappen

Waar de ene Red Bull uitviel, blonk Alexander Albon uit door als vierde te eindigen. De Thai deed dit weekend goede zaken in de jacht op het tweede Red Bull-stoeltje voor 2020. Ook Carlos Sainz maximaliseerde met een vijfde plek namens McLaren. De Renaults, die vanochtend nog teleurstelden, wisten vanmiddag allebei in de top tien te eindigen, evenals Pierre Gasly en Sergio Perez.

Lees ook: Renault-coureurs rukken op naar voren: ‘Hele goede race’

(Volledige uitslag van de race onder de foto)

Foto: Motorsport images.