De laatste seconden van de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk waren bloedstollend, maar het was opnieuw Max Verstappen die op ‘zijn’ Red Bull Ring voor luid gejuich zorgde met de poleposition en daarmee de eerste startplek voor de sprintrace veroverde. Hij troefde beide Ferrari-coureurs af terwijl het voor Mercedes met crashes voor Lewis Hamilton en George Russell een kwalificatie om te vergeten was.

Het was niet alleen dringen geblazen in Q1 op de Red Bull Ring, maar ook opletten. De track limits – als een coureur met alle vier de banden naast de witte lijn terechtkomt – in bocht 10 zorgden voor problemen voor onder andere Carlos Sainz, Max Verstappen en Kevin Magnussen. Omdat het de laatste bocht betrof werd dan niet alleen die, maar ook de volgende rondetijd afgepakt door de stewards. Dat was kostbare tijd, al kwamen deze drie coureurs er nog wel mee weg door later te verbeteren.

Op het korte, snelle circuit was het opnieuw een pijnlijke middag voor Daniel Ricciardo. De McLaren-coureur kwam slechts 24 duizendsten tekort om door te gaan naar Q2 en strandde op de zestiende plek. Ook beide Aston Martins haalden het niet en zetten hun slechte kwalificatiereeks voort. Guanyu Zhou (P18) en Nicholas Latifi (P19) keken toe hoe hun teamgenoten wel Q2 bereikten.

Ook in Q2 zorgden track limits voor spannende momenten, dit keer voor Sergio Pérez die het van zijn allerlaatste ronde moest hebben door het overschrijden van de track limits. Hij deed het wat voorzichtiger in die ronde, maar dat was voldoende voor een plekje in de top tien. Dat is wel met een kanttekening: Pérez moet zich bij de stewards melden voor het overschrijden van de track limits in bocht 8 in Q2, maar mocht wel deelnemen aan Q3.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Hamilton en Russell crashen, Verstappen pakt pole

Voor McLaren ging de middag van kwaad tot erger: Lando Norris had problemen met de remmen en kwam niet verder dan de vijftiende plek. Pierre Gasly zal balen van het missen van Q3: hij kwam negen duizendsten tekort. Alexander Albon, Valtteri Bottas en Yuki Tsunoda konden ook uitstappen.

Q1 en Q2 beloofden een spannende Q3, met een driestrijd tussen Ferrari, Red Bull en Mercedes. In de eerste run sloeg Max Verstappen het hardst toe met een 1:05.092. Hij was daarmee een tiende sneller dan Charles Leclerc.

Lewis Hamilton was ook snel onderweg, maar had in bocht 7 een moment van overstuur en knalde op hoge snelheid in de bandenstapels. De Mercedes W13 was zwaar gehavend en de sessie werd stilgelegd. Na de onderbreking moest de strijd om poleposition dan echt losbarsten, maar nu ging de andere Mercedes ook de bandenstapels in. Hij schoof er vanaf in bocht 10, ook na een moment van overstuur. Na Aston Martin en McLaren was het dus ook voor Mercedes een middag om te vergeten.

Met nog 2 minuten en 31 seconden te gaan was er dan tijd voor nog één ultieme shootout voor de poleposition. Leclerc verbeterde zich in die ene ronde en pakte de voorlopige poleposition van Verstappen af, maar de Nederlander had net iets meer in het vat en snelde naar een 1:04.984. Het leidde tot luid gejuich vanaf de oranjegekleurde tribunes, waar de Ferrari’s tevreden mogen zijn met de tweede en derde plek. Pérez zal – mits er geen straf komt – vanaf de vierde plek van start gaan in de sprintrace.

De sprintrace voor de Grand Prix van Oostenrijk, die de startvolgorde voor de race van zondag bepaalt, begint zaterdag om 16:30 uur.

Uitslagen