Porsche LMP1-coureur Brendon Hartley neemt mogelijk het plekje bij Toro Rosso over van Pierre Gasly, indien Gasly toch niet mee kan doen aan de Grand Prix van Amerika.

Dat laatste is namelijk nog altijd niet zeker, met Gasly die verplichtingen heeft in de Japanse Super Formula – waar hij een titelkandidaat is –  in het weekend waarin de Formule 1 in Amerika racet.

Honda, waarvoor Gasly in Japan rijdt, verklaarde eerder nog ‘niet te pushen‘ voor deelname van Gasly aan de Super Formula-finale, maar volgens de laatste geruchten moet hij mogelijk tóch naar Japan.

Hartley won dit jaar met Porsche de 24 Uur van Le Mans.

Autosport bericht nu dat de Nieuw-Zeelander Brendon Hartley in dat geval op pole staat voor het Toro Rosso-zitje. Daarnaast zou hij een kandidaat zijn voor een 2018-stoeltje bij het team.

Toro Rosso-teambaas Franz Tost zou de race in Amerika volgens Autosport ook willen gebruiken om een coureur – mogelijk dus Hartley – te evalueren met oog op 2018.

2018
Het andere Toro Rosso-zitje behoort in elk geval in Austin toe aan Daniil Kvyat, die terugkeert na twee races afwezigheid nadat hij juist plaats moest maken voor Gasly.

Door de voortijdige overstap van Carlos Sainz naar Renault is er echter nog een plek vrijgekomen bij Toro Rosso. Voor de rest van 2017, na Austin, heeft het team ook nog niet bevestigd wie er rijdt.

Voor 2018 zijn er ook nog geen coureurs vastgelegd voor Red Bulls B-team. Gasly lijkt een logische keuze, met ook Kvyat een optie en mogelijk Hartley. Renault-testrijder Sergej Sirotkin is ook genoemd.

Hartley
Hartley maakte van 2006 tot en met 2010 deel uit van het Red Bull Junior Team. In 2010 werd hij echter uit het opleidingsprogramma gezet wegens tegenvallende prestaties in de opstapklassen.

In een (zilver)grijs verleden testte Hartley nog eens voor Mercedes, in 2012. In 2009 testte hij voor Red Bull en Toro Rosso.

In de jaren daarna verschoof de carrière van Hartley zich van formulewagens naar de endurance-racerij, waarin hij sinds 2014 aan de slag is voor Porsche, als coureur in de LMP1.

In dienst van Porsche won Hartley dit jaar de 24 Uur van Le Mans, terwijl hij in 2015 het WEC-kampioenschap won en daar ook nu weer beslag op lijkt te gaan leggen met zijn Porsche-teamgenoten.

Ondanks dat de inmiddels 27-jarige Hartley in 2010 uit het Red Bull Junior Team werd gezet, is hij ondertussen wel altijd Red Bull-atleet gebleven.

Hartley racet komend weekend voor Porsche op Fuji, in het WEC. Daarna volgen er nog twee races in het WEC – in China en Bahrein – maar die botsen allebei niet met de Formule 1-kalender.

De coureur uit Nieuw-Zeeland is door de aanstaande exit van Porsche uit het WEC vrij voor 2018. Hij is de laatste maanden ook in verband gebracht met een overstap naar het Indycar-team van Ganassi.