Ryan Hunter-Reay heeft voor de eerste keer in zijn carrière de Indy 500 gewonnen. De IndyCar-kampioen van 2012 hield in een zinderende slotfase drievoudig winnaar Hélio Castroneves nipt van zich af. Het verschil na 500 mijl bedroeg maar zes honderdsten.

Slechts een keer eerder was het verschil tussen de winnaar en de nummer twee kleiner. In 1992 bedroeg het verschil tussen Al Unser jr. en Scott Goodyear 43 duizendsten. Achter Hunter-Reay en Castroneves werd Marco Andretti derde.

De 98e Indy 500 ging pijlsnel van start. Na honderd ronden was de wedstrijd nog geen enkele keer geneutraliseerd. De eerste neutralisatie kwam pas toen Charlie Kimball na ruim 140 ronden van de baan spinde zonder al te veel schade te leiden.

Hunter-Reay reed de gehele race vooraan mee. De geslepen Castroneves vocht zich geleidelijk aan naar voren en stond daarmee in het laatste kwart van de 500 mijls-race perfect gepositioneerd om zijn vierde Indy 500-race te winnen.

Na de eerste neutralisatie werd de race meerdere keren stilgelegd. Zo werd de sterk rijdende Ed Carpenter, die vanaf pole startte, uit de wedstrijd getikt door James Hinchcliffe en vloog routinier Scott Dixon door eigen toedoen nog van de baan.

Rode vlag

De Indy 500 werd zelfs kortstondig stilgelegd, met nog tien ronden te gaan. De afgelopen drie edities van de fameuze race werden achter de safety car uitgereden, en dat leek de organisatie niet nog een keer te willen.

De titanenstrijd tussen Hunter-Reay, Castroneves en in mindere mate Andretti ging vervolgens onverminderd hard door. De mooiste inhaalactie kwam op naam van de uiteindelijke winnaar. Bij 380 kilometer per uur deed hij alsof hij buitenom Castroneves, die hard verdedigde, ging. Vervolgens dook hij in een miniem gaatje. Daarna kon Castroneves Hunter-Reay nog een keer inhalen. Een inhaalactie buitenom van Hunter-Reay zorgde uiteindelijk voor de winst voor Andretti Autosport.

In de laatste ronde kwam Castroneves nog enorm dichtbij. Het verschil tussen de twee coureurs was nog geen autolengte.

Kurt Busch

Juan Pablo Montoya reed meerdere keren aan de leiding omdat hij telkens net wat later zijn pitstops uitvoerde. Jacques Villeneuve reed de gehele Indy 500 in de middenmoot mee. Kurt Busch, de NASCAR-kampioen van 2004, maakte zijn debuut in de IndyCar. Dat deed hij heel verdienstelijk: niet alleen finishte hij de race, hij eindigde ook nog als zesde.

Zijn werkdag zit er nog niet op. Later vandaag rijdt hij in Charlotte de Coca Cola 600 in de NASCAR. Als die race is afgelopen, zal Hunter-Reay ongetwijfeld nog aan het feesten zijn.