De eerste startrij kleurt zondag rood in Miami. Charles Leclerc en Carlos Sainz sloegen in de laatste ronde van Q3 toe en troefden Max Verstappen af, die zijn laatste ronde verknalde en zo de poleposition uit handen zag glippen.

De kwalificatie op het hete Miami International Autodrome begon met negentien coureurs in plaats van twintig, aangezien de Alpine van Esteban Ocon niet op tijd hersteld kon worden na zijn crash in de derde vrije training. Daardoor waren er effectief vier coureurs die Q2 niet zouden halen. Daar was Kevin Magnussen, een van de uitschieters van de eerste vier races, de grootste verliezer met de zestiende tijd. Alfa Romeo-coureur Guanyu Zhou, die in zijn snelle ronde gehinderd werd door verkeer en daar terecht over klaagde, redde het ook niet met de zeventiende tijd. Beide Williams-coureurs konden niet verrassen en sloten achter de Chinees aan.

De marges in Q2 waren minimaal te noemen. Na de eerste getimede ronden bedroeg het gat tussen de nummer zes, Pierre Gasly, en nummer veertien Sebastian Vettel een halve seconde. Het spande er dan ook om in die laatste ronde, waar de een na de andere verbetering kwam. Vettel stond kort in de top tien, maar werd daar snel weer uitgestoten, mede door teamgenoot Lance Stroll. Na de sterke vrijdag hoopte Mercedes in de kwalificatie met beide auto’s door te gaan naar Q3, maar George Russell maakte het zichzelf te lastig en eindigde op de twaalfde plek. Ook Fernando Alonso (P11), Daniel Ricciardo (P14) en Mick Schumacher (P15) redden het niet.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

In Q3 opende Max Verstappen met de eerste rondetijd van het weekend die onder de 1 minuut 29 kwam: 1:28.991. Niet ver daarachter stonden beide Ferrari’s terwijl Sergio Pérez enkele tienden moest toegeven. Het verschil tussen de nummer één Verstappen en nummer drie Sainz bedroeg slechts acht honderdsten, dus er was nog genoeg om voor te strijden in die allerlaatste ronde van Q3.

Daar bleek al snel dat niets zeker was, aangezien beide Ferrari’s direct snel waren in de eerste sector. Kort na elkaar doken ze onder de tijd van Verstappen, waarbij Leclerc de snelste van de twee was. Verstappen begon ook sterk aan zijn ronde, maar moest die snel afbreken na een foutje. “Ik heb het verkloot”, riep hij op de boordradio. Hij zal zodoende vanaf de derde plek starten en ziet teamgenoot Pérez in zijn spiegels staan.

Achter de bekende vier scheelde het ook weinig tussen de oud-Mercedes-teamgenoten Valtteri Bottas en Lewis Hamilton, waarbij de Fin aan het langste eind trok en de vijfde tijd noteerde. Pierre Gasly, Lando Norris, Yuki Tsunoda en Lance Stroll completeerden de top tien.

De Grand Prix van Miami begint zondag om 21:30 uur Nederlandse tijd.

Uitslagen

Sync kalender