Felipe Massa en Valtteri Bottas bezetten in Oostenrijk de eerste startrij. Het is de eerste poleposition voor de Braziliaan sinds de Braziliaanse Grand Prix van 2008. Nico Rosberg start als derde. Lewis Hamilton vloog er in de slotkwalificatie tot twee maal toe af en noteerde geen tijd. Hij start als negende.

Eerst stevende Lewis Hamilton halverwege de laatste sessie af op de snelste tijd, tot hij in de voorlaatste bocht eraf vloog en zijn tijd ongeldig werd verklaard. Deze was sowieso al niet goed voor de snelste tijd. Toen Hamilton opnieuw een tijd wilde noteerde brak zijn auto bij het aanremmen voor de tweede bocht opeens uit. Bottas lag toen eerste en Rosberg kon zijn tijd niet meer verbeteren. Felipe Massa wel. Met 1:08.759 is de Williams-coureur zijn teamgenoot met een kleine tiende te snel af.

Eerste kwalificatie

Aan het begin van de eerste kwalificatie heeft Jenson Button een wat vreemd werkende versnellingsbak. Eenmaal op de baan lijkt de McLaren-coureur daar geen hinder van te ondervinden, aangezien hij als zevende eindigt. De gebruikelijke vier, Bianchi, Kobayashi, Chilton en Ericsson, mogen na de eerste sessie douchen. Al kun je tegenwoordig eerder ‘de gebruikelijke zes’ zeggen, aangezien beide Sauber-coureurs ook eruit vliegen.

Vooraan is het geen verrassing dat Lewis Hamilton de snelste is, met 1:09.514. Daniil Kvyat is de verrassende tweede, al rijdt de Rus zijn tijd op de zachtste band. Nico Rosberg eindigt als derde op ruim anderhalve tiende van zijn Mercedes-teamgenoot.

Tweede kwalificatie

In de tweede kwalificatie loopt het bij Fernando Alonso nog niet echt lekker. Zo gaat de Spanjaard in de laatste bocht met hoge snelheid over het gras, terwijl oud-teamgenoot Felipe Massa de snelste tijd van het weekend tot dusvernoteert: 1:09.239. Iets later is Valtteri Bottas twee tienden sneller. De Williamssen laten opnieuw zien dat ze goed mee komen met Mercedes.

Want aan het einde van de tweede kwalificatie staan Rosberg en Hamilton bovenaan. Rosberg noteert als eerste een tijd onder de 1:09: 1:08.974. Binnen een halve tiende van Rosberg volgt Hamilton en iets langzamer is Massa met de vierde tijd. Ondertussen mag Vettel douchen. Hij noteert de dertiende tijd, terwijl Ricciardo als negende eindigt. Met Alonso komt alles nog goed. De Spanjaard rijdt de zesde tijd.

Elfde is Sergio Pérez en twaalfde Button. Achter Vettel start Maldonado als veertiende. De Venezolaan vloog er in de middensector nog hard af, maar kan zonder schade verder rijden. Al zullen de monteurs flink wat grind uit de Lotus moeten halen. Jean-Éric Vergne begint in Oostenrijk als vijftiende en Romain Grosjean als zestiende.

Derde kwalificatie

Valtteri Bottas legde de lat in de slotkwalificatie gelijk hoog door sneller te gaan dan Rosbergs tijd in de tweede sessie. Alonso en Ricciardo en Magnussen volgen op minimaal vier tienden, terwijl ook Massa er nog niet aan komt. De Braziliaan is drie tienden langzamer dan zijn Finse teamgenoot. Hamilton lijkt daar geen boodschap aan te hebben: na twee sectoren is hij drie tienden sneller dan Bottas. Vervolgens gaat hij wijd in de voorlaatste bocht en noteert hij de vierde tijd. Die tijd wordt vervolgens ongeldig verklaard omdat hij buiten de baan kwam. Rosberg kan er ook nog niet aankomen. De Duitser is een tiende langzamer dan Bottas.

Ondertussen zit het Hamilton nog steeds niet mee. De achterkant breekt plotseling af bij het aanremmen van de tweede bocht, waardoor hij eraf vliegt en geen tijd kan noteren. Dit betekent dat Hamilton morgen slechts als negende start, terwijl Rosberg door de gele vlag zijn tijd niet kan verbeteren.

Felipe Massa doet dat wel en verslaat Bottas, die nog steeds eerste stond. Voor het eerst sinds de Braziliaanse Grand Prix van 2008 start Massa daarmee vanaf poleposition. Bottas maakt het feestje voor Williams compleet door als tweede te starten.