*

Marko: ‘Renault kan qua budget niet meekomen met Mercedes en Ferrari’

Daan de Geus

Daan de Geus

17 december 2018 14:10

Marko: ‘Renault kan qua budget niet meekomen met Mercedes en Ferrari’
Sutton Images

Red Bulls scheiding van Renault is volgens Helmut Marko vooral ingegeven doordat Renault ‘qua budget niet met Mercedes en Ferrari kan meekomen’.

“Het was ons dan ook wel duidelijk dat Renault geen winnende motor kan leveren”, verklaart Marko in interview met het Duitse Motorsport-Magazin. “Het was ons daarom eveneens duidelijk dat we wat moesten ondernemen.” Dat is dus de overstap naar Honda geworden: “Waarmee we voor het eerst in ons bestaan een fabriekspartner hebben.”

Lees ook: Renault: ‘Honda steekt er meer geld in dan wij’

Tussen Red Bull en Renault liep het de afgelopen jaren sowieso al niet lekker. De scheiding hing eigenlijk al sinds het begin van het hybride V6-tijdperk, in 2014, in de lucht, met Renault dat de slag aanvankelijk had gemist en – hoewel het zich wel verbeterde – ook de afgelopen jaren nog te kort schoot qua betrouwbaarheid en vermogen.

Lees ook: Een ordinaire vechtscheiding: hoe het huwelijk tussen Red Bull en Renault ten einde kwam

Marko (rechts) met Renault-topman Abiteboul.

Volgens Red Bull is de Honda-V6 waar het vanaf volgend jaar mee rijdt een betere krachtbron dan de Renault, al heeft de Franse fabrikant Red Bulls positivisme afgedaan als overtrokken. Marko’s reactie daarop? “Daar hoeven we niet op in te gaan, toch? We zien volgend jaar wel wie waar staat.”

Meer dan hoop op Honda
Marko kent daarbij geen twijfel dat Red Bull voor Renault zal staan: “Want volgens onze simulaties zouden we er met de huidige Honda-motor een stuk beter op staan. Meneer Abiteboul (Renault-topman Cyril Abiteboul, red.) mag blijven dagdromen. Volgend seizoen wordt wel duidelijk hoe de kaarten op tafel liggen.”

Over volgend seizoen gesproken, maakt Red Bulls topman er ook geen geheim van dat hij verwacht dat het team met Honda gelijk om de titel moet vechten. “In mijn ogen moet dat althans wel. Van motorleverancier wisselen is niet makkelijk, maar het potentieel is er. En als team hebben we natuurlijk ervaring met vechten om de titel.”

Lees ook: Honda versterkt zich met technische partner: ‘Willen succes jaren tachtig doen herleven’

Red Bull heeft veel vertrouwen in de samenwerking met Honda. Foto: Red Bull.