Hij viel ver terug, na die zwarte zaterdag in 2009 in Hongarije. Maar nu is Felipe Massa ‘back on top’. De Braziliaanse Williams-coureur pakte in Oostenrijk zijn eerste poleposition sinds hij op de Hungaroring zwaar hoofdletsel opliep.

De laatste keer dat Felipe Massa vanaf pole een Formule 1-race start was in 2008. In de slotrace in Brazilië begon hij voor eigen publiek vanaf de eerste plaats. Het werd een beruchte race. Eventjes dacht Massa wereldkampioen te zijn. Tot Lewis Hamilton in de laatste bocht Timo Glock inhaalde en de titel binnenhaalde toen Massa al uitgeracet was.

Hoofdletsel

Massa toonde zich op het podium een groots verliezer. Het bleek zijn laatste titelkans bij Ferrari te zijn geweest. Halverwege het volgende seizoen ging het namelijk helemaal mis bij de Braziliaan. Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije vloog er een veer van Rubens Barrichello’s ophanging af. Massa reed hier op volle snelheid met zijn helm tegenaan.

Tweede viool

De Braziliaan miste daardoor de rest van het seizoen. In 2010 kwam hij weer terug, maar leek hij niet meer de oude Massa te zijn. In de jaren naast Fernando Alonso was Massa duidelijk de tweede rijder. Qua snelheid deed hij onder voor Alonso en tijdens de spaarzame momenten dat hij de Spanjaard leek te verslaan, riep het team hem terug. ‘Felipe, Fernando is faster then you’, is inmiddels alom bekend onder Formule 1-fans.

Vorig jaar werd Massa weggestuurd bij Ferrari. Nooit eerder reed er een coureur zo lang voor Ferrari zonder de titel te pakken. Dat het team een zwak voor hem had, was duidelijk, maar hij kon eigenlijk nooit een vuist vormen tegen Alonso en presteerde vaak ondermaats.

Derde F1-leven

Bij Williams begon Massa eigenlijk aan zijn derde Formule 1-leven, nadat hij na zijn debuut in 2002 voor Sauber in 2003 aan de zijlijn moest toekijken en testte voor Ferrari. Hij lijkt een stuk meer op zijn gemak te zijn bij Williams. Neemt tijdens zijn interviews wel eens zijn zoontje mee en rijdt meerdere sterke races. Zoals in Canada.

Nu lijkt Massa echt weer terug te zijn, met zijn pole in Oostenrijk. Na een kus voor zijn vrouw en zoontje toog hij naar de persconferentie, waar hij met rode ogen zijn verhaal deed. En besefte wat voor lange, soms pijnlijke weg hij heeft bewandeld sinds die zwarte zaterdag in 2009 in Hongarije.

“Ik ben heel blij met wat er vandaag is gebeurd”, vertelt de 33-jarige coureur. “Ik ben ook heel blij met mijn team. Dit is een geweldig moment. Het is lang geleden dat ik op pole stond. Echt een geweldig moment. Maar nu moeten we ons op de race concentreren, die erg belangrijk voor ons is.”

“Het is belangrijk om hier eerste te staan. We hadden al wat kansen gehad. Nu sta ik er weer, na een heel lange tijd. Hopelijk is dit het weer het begin van veel mooie mogelijkheden voor mij. En niet alleen in de kwalificatie. Ik ben hier zó blij mee: dit doet mij wel wat. Dat voel ik, en dat voelt Williams.”