Opeens was het zoeken geblazen in de tijdentabel van Q1. Giedo van der Garde stond niet meer in de onderste regionen, dus langzaam verschoven de blikken steeds verder naar boven. Om te eindigen op de derde plaats, waarmee Van der Garde de show stal in de eerste kwalificatie.

Net als in Monaco, schatte de Caterham-coureur de weersomstandigheden uitstekend in. Waar het gros van het veld op intermediates bleef rijden, haalde hij de slicks van stal. Dat loonde zich, want Van der Garde eindigde in de eerste kwalificatie als derde. Daar gaf hij vervolgens in de tweede sessie een goed vervolg aan. Het circuit van Spa-Francorchamps was inmiddels alweer opgedroogd, en dus kon Van der Garde niets anders doen dan de Marussia’s voor blijven. Dat deed hij met verve. De Nederlander start morgen, in wat aanvoelt als een thuisrace, de Grand Prix van België als veertiende. Zijn beste kwalificatieresultaat van het jaar.

“Wat is dit een fantastische dag!”, jubelt Giedo van der Garde na afloop. “We hebben voor de tweede keer dit jaar de tweede kwalificatie gehaald en ik ben daarom zo blij voor het team. Daarin bleef ik de Marussia’s voor en daarom starten we als veertiende. Het was moedig van ons om als eerste over te schakelen op de normale banden.”

“Aanvankelijk leek het erop dat het geen goede keuze was”, vervolgt Van der Garde. “In de laatste ronde klopte alles en behaalde wij ons beste resultaat ooit in de eerste kwalificatie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn engineer Juan niet geloofde toen hij zei waar we waren beland! Ik reed net door Eau Rouge toen hij zei dat ik derde was. Dat gaf zo’n goed gevoel. Voor mij, voor het team en voor iedereen die mij steunt.”

Veertiende

Vervolgens haalde Van der Garde ook het onderste uit de kan in de tweede kwalificatie. “We wisten dat we voor de veertiende plaats moesten gaan als het droog zou blijven”, vertelt hij. “Ik ging naar buiten op de mediumband en bleef voluit gaan omdat het circuit steeds sneller werd. Misschien had ik nog iets sneller gekund ,maar dan had ik wel later naar buiten gemoeten. Het was niet genoeg voor een plaatsje in Q3, maar we zijn onze concurrenten wel voorgebleven met een halve seconde.”

“Onze dag begon al goed dankzij het werk dat de monteurs gisteravond hadden verricht. De balans in de wagen was veel beter en ik kampte niet langer met overstuur, zoals vrijdag nog het geval was. De derde training verliep goed. We wisten de auto verder te verbeteren en beide banden functioneerden goed.”

Van der Garde besluit: “We wisten dat we in de kwalificatie nog beter konden presteren, maar van de derde plaats hadden we niet durven dromen. Vandaag profiteerden we optimaal van de weersomstandigheden. De veertiende plaats is onze beloning voor het tonen van lef en het aangrijpen van kansen.”

Charles Pic

Teamgenoot Charles Pic had de pech dat hij zijn auto tijdens de sessie moest laten wegen door de FIA. “Ik ging gelijk naar buiten en op de intermediates had ik de snelheid er goed in zitten”, vertelt hij over het begin van de kwalificatie. “Net toen ik naar binnen ging, kwam er een droge lijn op de baan. Helaas moest ik toen mijn auto laten wegen, en daardoor konden we niet drie rondjes rijden. Het team besloot daarom op intermediates te blijven rijden, en dat werkte gewoon niet.”

“Ik ben natuurlijk blij voor het team dat Giedo de tweede sessie heeft gehaald, maar ik richt mij nu op een goede eindklassering in de race. Gezien de weersvoorspellingen wordt de race net zo verraderlijk als de kwalificatie, dus daar liggen nog kansen.”