Op de lastige circuits blijft Giedo van der Garde prima presteren. In Singapore streed de Nederlander lange tijd met Valtteri Bottas en was Charles Pic opnieuw geen partij voor hem.

“Dit was een zware, maar voor mij goede race”, vertelt Van der Garde na afloop. “Ik heb mezelf prima vermaakt vanavond! Het was geweldig om het grootste deel van de wedstrijd te vechten met een Williams. Ik ben blij voor Tony en Kamarudin (eigenaars van het team, red.) dat we zo goed hebben gepresteerd in Oost-Azië.”

Van der Garde reed zowel voor als na de eerste pitstop voor Valtteri Bottas. “Na wat beetje een slechte start was, had ik Pic, Bianchi en Bottas aan het einde van de openingsronde ingehaald. Ik reed in de buurt van Sutil toen ik mijn eerste stop maakte”, aldus de Nederlander. “De wagen was regelrecht geweldig op de superzachte band.”

“Mijn racesnelheid was erg goed in de eerst stint. Ik kon het tempo bijhouden van de wagen die twaalfde reed. Het was een heerlijke stint. Na mijn stop in de twaalfde ronde reed ik op de hardere band en was ik achttiende. Nog altijd voor Bottas, die in de tweede stint op de superzachte band reed. Hierdoor kon ik weinig tegen hem beginnen en hij haalde mij drie ronden later in.”

Dat betekende echter niet dat Bottas verlost was van zijn Nederlandse kwelgeest. “Tijdens de neutralisatie stopte ik opnieuw en na de herstart was ik weer snel”, stelt Van der Garde. “Ik zat vlak achter Bottas en haalde hem in toen hij een foutje maakte. Toen de wagens lichter werden, haalde hij mij weer in.”

“Daarna focuste ik mezelf op Charles, die op een twee-stopstrategie rondreed. Ik achterhaalde hem met twee seconden per ronde. Vlak voordat hij de pits in kwam haalde ik hem in en reed ik zestiende, de positie waarop ik de wedstrijd eindigde.”

“Het is goed om hier een goed resultaat te hebben geboekt en ik ben blij voor het team dat we in grote delen van de Grand Prix konden vechten met Williams. Ik blijf in het verre oosten, voordat we in Korea gaan racen. Het was een zware race, maar ik kijk er alweer naar uit om plaats te nemen in de wagen.”

Charles Pic

Teamgenoot Pic is niet al te teleurgesteld met het feit dat hij geen vuist kon maken tegen zijn teamgenoot. “Ondanks de negentiende plaats ben ik niet al te teleurgesteld. We probeerden een tweestopstrategie en dat lukte vandaag niet. Soms gaat het goed, soms niet en vandaag was zo’n dag.”

“Na de neutralisatie voelde de wagen goed. De banden hielden het goed vol en toen Giedo de pits in kwam besloten wij voor een tweestopper te gaan. Vanaf toen was het letten op de banden belangrijk, maar met zes ronden te gaan waren mijn achterbanden op. Mijn race was toen feitelijk voorbij. Op de superzachte banden was de rest te ver weg om nog wat tegen te beginnen.”