Giedo van der Garde kende een ongelukkige start van zijn ’thuisrace’. De Nederlander vloog er in de tweede training vanaf, maar was wél sneller dan teamgenoot Charles Pic.

In de tweede sessie was Giedo van der Garde een tiende sneller dan Pic. De Nederlandse Caterham-coureur eindigde als negentiende, en het gat richting de rest van het veld is ongeveer anderhalve seconde. “De eerste vrije training was een goede start van het weekend”, vertelt Van der Garde. “Ik reed een installatierondje op regenbanden maar de eerste echte run reed ik op intermediates.”

“De baan droogde aardig snel op dus die hielden het niet lang uit”, vervolgt de Nederlander. “De omstandigheden in de kwalificatie en race kunnen hetzelfde zijn als in de eerste training, dus het is mooi dat we die informatie alvast hebben verzameld in de eerste training. In de tweede sessie reden we op de harde band en dat geeft onze engineers informatie waar ze vanavond mee aan de slag kunnen.”

“Tijdens de eerste run in VT2 kampte ik met veel overstuur”, aldus Van der Garde. “Tijdens de lange run op de mediumband voelde de auto goed aan en de slijtage verliep naar behoren. Helaas brak de achterkant van de wagen in de vijftiende bocht uit en raakte ik de vangrails. Hierdoor zat mijn sessie erop. We gaan straks kijken hoe dat kon gebeuren.”

Charles Pic

Pic is nog niet helemaal tevreden over zijn auto. “Toen de tweede sessie begon vlogen we gelijk nar buiten op de harde band. De wagen is in orde maar we kampen met overstuur in het tweede gedeelte van de bocht”, vertelt de Fransman. “We brachten wat wijzigingen aan in de mechaniek, maar dat verhielp de overstuur niet.”

“In de derde run was de auto op de zachte band een stuk rustiger, maar nu deed ‘ie lastig bij het insturen van de bocht tijdens lange runs. Meer voorvleugel hielp vervolgens. We moeten de stabiliteit nog wat verbeteren, maar dat is een klus voor vanavond. We houden natuurlijk ook het weer in de gaten.”

Heikki Kovalainen

Voormalig Caterham-coureur Heikki Kovalainen maakte zijn tweede opwachting dit jaar, nadat hij in Barcelona ook de eerste vrije training voor zijn rekening nam. “Goed om weer in de auto te hebben gezeten”, stelt de Fin. “Ik ben te spreken over hoe hij zich Barcelona ontwikkeld heeft. De wagen is beter in balans en over het algemeen is hij sneller geworden. Over het algemeen ben ik blij dat ik kon rijden en het team kon helpen met het boeken van vooruitgang.”