Zijn vriend Lando Norris reed zijn honderdste race, maar cadeautjes uitdelen doet Max Verstappen op de baan logischerwijs niet. De Nederlander maakte halverwege de Grand Prix van de Verenigde Staten al een einde aan Norris’ hoop op winst, vervolgens hield hij ondanks remproblemen ook Lewis Hamilton achter zich. Zo reed Verstappen naar een zwaarbevochten vijftigste GP-overwinning.

Een zege met een gouden randje, dat was de overwinning van de drievoudig wereldkampioen dus. Met 50 GP-zeges staat Verstappen op de ranglijst aller tijden vijfde, al heeft hij Alain Prost nu volop in het vizier (51). De top-3 wordt gevormd door Sebastian Vettel (53), Michael Schumacher (91) en Lewis Hamilton (103).

Diskwalificatie Hamilton

Die laatste vergezelde Verstappen op het podium in Austin. Zijn vreugde bleek echter van korte duur: enkele uren na de race werd Hamilton uit de uitslag geschrapt. De plank onder zijn Mercedes bleek meer gesleten dan toegestaan: diskwalificatie. Datzelfde lot was ook Ferrari-coureur Charles Leclerc beschoren. De auto van diens teamgenoot Carlos Sainz kwam wel door de keuring: hij werd de nieuwe nummer drie in de uitslag, Norris schoof op naar plek twee.

Het maakte voor Verstappen allemaal niks uit. Al voor de vijftiende keer dit seizoen stond hij op de hoogste trede van het ereschavot. Dat is nu al net zo vaak als vorig jaar, toen hij een record vestigde. Een record heeft Verstappen sinds zondag ook qua punten in handen. Het was 454 vorig jaar, maar na dit weekend staat hij in 2023 al op 465 punten.

Lees ook: Teveel plankslijtage: Hamilton en Leclerc gediskwalficeerd

Norris hoopte vooraf op zijn eerste overwinning. En in het eerste deel van de wedstrijd was hij goed op weg. Verstappen maakte halverwege de race echter korte metten met de ambities van de Brit. Eerst door na de eerste pitstop snel richting Norris te rijden. Vervolgens haalde hij de McLaren-coureur na 28 ronden, halverwege de race, in. Om daarna een gaatje te slaan en er bij in rondje 35 na de tweede pitstopserie ook voor te blijven.

Goede start

De drievoudig wereldkampioen begon vanaf plek 6 aan de Grand Prix. Dat was het gevolg van een afgenomen tijd in de kwalificatie vrijdagavond. Aan snelheid echter geen gebrek: hij won al meteen bij de start een plek en passeerde Ferrari-duo Carlos Sainz en Charles Leclerc vervolgens al vroeg in de wedstrijd.

Verstappen haalde Hamilton vervolgens in door betere timing en rondetijden om en nabij de eerste pitstops. De Brit hoopte vooraf nog de lachende derde te kunnen worden in het geval van een eventuele tweestrijd tussen Norris en Verstappen. Mercedes had dat willen afdwingen met een eenstopper. Dat plan kon de prullenbak in toen bleek dat Hamilton niet lang genoeg kon doorrijden. Hij worstelde naar eigen zeggen volop met de band.

Meer nog dan dat worstelde Norris echter met de harde band. Het leidde ertoe dat de McLaren-coureur in de slotfase zelfs de tweede plaats moest afstaan aan Hamilton. Verstappen kampte ondertussen met flinke remproblemen. Daardoor kon zijn rivaal van Mercedes nog angstig dicht bij Verstappen komen. Diens vijftigste GP-overwinning kwam niet meer in gevaar, maar zwaarbevochten was de overwinning wel.

Lees hier alles over de GP van de Verenigde Staten met o.a. het complete tijdschema

Uitslagen

Sync kalender

De speciale kampioensuitgave van FORMULE 1 Magazine ligt NU in de winkel. Het magazine is ook digitaal te bestellen, met gratis bezorging in heel Nederland! Lees alles over de bijzondere WK-trilogie van Max Verstappen, ook met unieke fotografie van onze huisfotograaf Peter van Egmond. Met in dit nummer verder o.a:

  • Exclusief interview Oranje-bondscoach Ronald Koeman: ‘Max doet me aan Messi denken’
  • Red Bulls teambaas Christian Horner blijft zich verbazen: ‘Alle superlatieven voor Max zijn op’
  • Fotoserie: Verstappens snelle weg naar de derde wereldtitel
  • Het uitgekiende F1-traject van Jan Lammers en zoon René
  • Gallery: het allermooiste beeld van huisfotograaf Peter van Egmond
  • Columns Noël Ummels en Nelson Valkenburg
  • F1 Insider Graham Watson over FOM’s commerciële belang van een nieuwe superster
  • En verder alles over Max Verstappens kampioensweekend in Qatar!