Carlos Sainz heeft het bal geopend in Boedapest. De Ferrari-coureur was titelverdediger Max Verstappen en zijn eigen teamgenoot Charles Leclerc te snel af op de Hongaarse Hungaroring.

Alle ogen zijn gedurende het begin van de training op Aston Martin gericht. Niet omdat Sebastian Vettel zijn afscheid heeft aangekondigd, maar vanwege een mogelijk revolutionaire – en daarmee automatisch omstreden – achtervleugel.

Lees ook: Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel zegt Formule 1 vaarwel

De nieuwe constructie van de end plates van de achtervleugel valt op. Hier is een soort ronde vorm in gemaakt, wat het horizontale paneel moet helpen meer downforce te genereren. Ook komt er mogelijk juist meer turbulente lucht vanaf, wat het lastiger maakt de auto te volgen.

Niesbui van Pérez

De vleugel helpt Aston Martin-duo Vettel en Lance Stroll niet gelijk aan toptijden: ze eindigden als elfde en twaalfde. De eerste training op de Hungaroring verloopt verder zonder noemenswaardige incidenten, behalve dat Sergio Pérez flink last heeft van hooikoorts in Hongarije, inclusief niesbui op de radio.

Druk is het wel op het korte, bochtige ‘Mickey Mouse-circuit’. Vermoedelijk ook omdat er voor zaterdag regen voorspeld wordt. Leclerc trapt als snelste af, maar Sainz en Verstappen gaan daarna sneller. Met een 1:18.750 is Sainz uiteindelijk 0.130 seconde sneller dan Verstappen.

Lees ook: Leclerc gaat rijstijl niet aanpassen: ‘Geeft me meestal juist een voordeel’

Achter de top drie is McLarens Lando Norris vierde, voor Mercedes’ George Russell, Pérez en Russells Mercedes-collega Lewis Hamilton. De top tien wordt volgemaakt door Daniel Ricciardo, Esteban Ocon en de jarige (41!) Fernando Alonso.

Uitslagen

Sync kalender