Mark Webber heeft in China zijn seizoen vooralsnog vervolgd in mineur. De Red Bull-coureur start slechts als achttiende nadat er op zaterdag van alles mis ging.

Het loopt vooralsnog voor geen meter bij de Australiër, die in Melbourne en Sepang ook al niet kon imponeren en telkens slachtoffer wordt van allerlei problemen waar hij zelf weinig aan kan doen.

Ook in Sjanghai was het weer raak: het KERS-systeem van Webber functioneerde niet langer. Een uitgebreide reparatie ten spijt moest hij zich zonder hulpmiddelen kwalificeren. Het team koos ervoor hem in de slotfase van Q1 op harde banden te laten rijden.

Een dure inschattingsfout, zo bleek enkele minuten later. Pastor Maldonado kegelde Webber uit de kwalificatie. “We dachten snel genoeg te zijn om geen gebruik te hoeven maken van de zachte band, maar dat bleek een misvatting”, verklaart Webber aan RTL.

“Ik slaagde er niet in de banden optimaal te laten werken. Dat is kort samengevat ons probleem”, vervolgt hij. “Natuurlijk was ik sneller geweest op zachte banden, daar hebben we ons aan de pitmuur op verkeken. Helaas, het is niet anders.”

De grote vraag is nu natuurlijk wat de Red Bull-coureur in de race nog voor elkaar kan boksen. “We gaan daar vanavond uitgebreid over nadenken. Ik hoop boven alles dat ik tijdens de race meer dan vijf ronden achter elkaar kan rijden, want daar kwam het vandaag niet van.”