…Daar is [schuin}FORMULE1 RaceReport{schuin] ook, natuurlijk. Al moet het wel met autoracen te maken hebben, anders kunnen we onszelf net zo goed opheffen of omdopen in Aktueel of Playboy of iets dergelijks.Vrouwen en autosport: het blijft een ongemakkelijk huwelijk. Met Formule 1 als toppunt: geen enkele sport is zo door en door masculien als het circus dat wij tweewekelijks achterna vliegen.

Vrouwen zijn er natuurlijk genoeg, sommigen zijn zelfs zo oogverblindend mooi dat ze qua visueel spektakel het racen zelf ruimschoots overstijgen. Maar vrouwen zijn hier alleen als decoratie. Zodra de motoren gestart worden, is het weer een mannenwereld, afgezien van de paar vrouwelijke journalisten die je in de paddock tegenkomt.

Vorig weekend keek ik op televisie naar de IRL in Motegi en de Champ Car Atlantics in Long Beach. Bij de IRL won Danica Patrick haar eerste race. Het was bovendien de eerste keer dat een voorname autorace werd gewonnen door een vrouw.

Later die dag gingen de Champ Car Atlantics van start op het hobbelige stratencircuit van Long Beach. De race werd gewonnen door Simona de Silvestro, een negentienjarige Zwitserse. Het was dus met recht ‘Ladies Day’ die dag.

Toen drong tot me door wat de Formule 1 nodig heeft. Een vrouwelijke coureur, dat zou pas goed nieuws zijn. Er wordt veel gezegd over het effect dat Lewis Hamilton heeft op de populariteit van de sport. Stel je voor wat er gebeurt als er een vrouwelijke coureur meedoet, die zich kan meten met de mannen.

Er zijn er wel een paar die het geprobeerd hebben, maar in zulke slechte auto’s dat ze geen indruk konden maken. Al werd daar vaak meteen aan toegevoegd dat het fysiek voor een vrouw te zwaar is om Formule 1 te rijden. Flauwekul, als je het mij vraagt. Formule 1 is geen marathonschaatsen. Kijk naar die snottebellen in de GP2. De meesten lopen nog in de korte broek, maar als het even kan stappen ze wel, en met het grootste gemak, in een Formule 1-auto. Je maakt mij niet wijs dat een meisje dat niet kan.

Jammer genoeg zijn de enige vrouwen die de kolommen van de Formule 1-pers gehaald hebben de vijf hoertjes waar Max Mosley zich onlangs mee verpoost heeft. Niet echt het ideale PR-materiaal. Het heeft eerder onderstreept wat we al wisten: dat de Formule 1 een seksistische, vrouwonvriendelijke sport is waar dames alleen goed zijn om bevallig een bordje in de lucht te houden met de naam van de coureur erop. Zodra die in de auto zit, mogen de dames opkrassen. Het wordt tijd dat dat verandert.

Mischa Bijenhof