Als de Belg Stoffel Vandoorne de Formule 1 niet haalt, is dat een schande. Dat is de mening van Frédéric Vasseur, de teambaas van het ART-team waar Vandoorne in de GP2 voor rijdt.

Met ART domineert Vandoorne dit jaar de GP2. De Vlaming staat met nog drie raceweekends te gaan ruim aan de leiding in het kampioenschaps van de opstapklasse. Vandoorne heeft in de eerste acht raceweekends 261 punten verzameld, waarmee hij er meer dan honderd voor staat op Alexander Rossi, zijn belangrijkste achtervolger.

“Rekenkundig gezien is hij volgens mij de beste coureur die we ooit in de GP2 hebben gezien”, wijst Vasseur aan in gesprek met Motorsport.com. “Oké, de puntentelling is tegenwoordig anders, maar als je zijn resultaten vergelijkt met die van andere coureurs in voorgaande seizoenen heeft hij nu volgens mij al meer poles gepakt dan Lewis Hamilton en Nico Rosberg, de kampioenen van 2006 en 2005, of wie dan ook.”

2015 is niet het eerste jaar waarin Vandoorne grote indruk maakt in een opstapklasse: vorig jaar finishte hij als rookie als tweede in de GP2, terwijl hij in 2013 vice-kampioen was in de Formule Renault 3.5 en het jaar daarvoor het Formule Renault 2.0 EURO-kampioenschap won. “Als iemand die zoveel heeft gewonnen het niet tot de Formule 1 weet te schoppen, is dat een schande”, meent Vasseur. “Het zou alle opstapklassen totaal devalueren.”

“Als iemand met zo’n erelijst de Formule 1 niet haalt, hoe kun je jonge kinderen dan bovendien nog aansporen om met racen te beginnen?”, vraagt Vasseur zich hardop af. Wat de ART-teambaas echter moet erkennen, is dat Vandoorne als McLaren-beschermeling in een ‘wat lastige situatie’ zit. “Het is geen geheim dat er teams zijn die interesse in hem hebben, maar door zijn contract met McLaren kan hij niet zomaar met iedereen onderhandelen.”

“Ik denk echter dat dit wel de juiste tijd is om daarmee te beginnen”, stelt Vasseur, die McLaren oproept om snel duidelijkheid te geven over wat het in 2016 qua coureurs doet: “Als ze niet voor Stoffel gaan, denk ik dat ze hem wel uit zijn contract zullen laten.” McLaren heeft overigens verklaard dat het verder wil met haar huidige coureurs Fernando Alonso en Jenson Button, al bestaat er met name over de toekomst van Button onduidelijkheid.

Vasseur zelf zou overigens ook zomaar de stap van de GP2 naar de Formule 1 kunnen maken: de Fransman zou een belangrijke kandidaat zijn om teambaas te worden van het Renault Formule 1-team, mits de Franse autofabrikant inderdaad het team van Lotus overneemt.