Valtteri Bottas start morgen op poleposition tijdens de Grand Prix van Amerika in Austin. De Finse Mercedes-coureur zette in zijn eerste run in Q3 een 1:32.029 neer, die niet meer werd geëvenaard door de concurrentie. Sebastian Vettel en Max Verstappen starten morgen als tweede en derde.

Lees ook: Snelheid Red Bull geeft Verstappen hoop: ‘Competitiever dan vorig jaar’

Mercedes zat er tot nu toe iedere sessie goed bij in Austin en Bottas onderstreepte die goede vorm in de kwalificatie door pole te pakken. Al in zijn eerste run in Q3 zette hij op de zachtste band een snelle tijd neer, waarmee hij op dat moment de tijdenlijst aanvoerde en de voorlopige pole te pakken had. De bal lag dus bij de concurrentie.

Lees ook: Bottas: ‘Blij dat niemand kon verbeteren in laatste run’

(Tekst gaat door de afbeelding)

Foto: Motorsport images

Lees ook: Strijdlustige Vettel grapt: ‘Vanaf de tweede startplek lijkt bocht één dichterbij’

In de tweede run wist echter niemand de tijd van Bottas te verbeteren. Vettel wist de Fin nog wel te naderen op een honderdste van een seconde en start daarmee morgen als tweede. Vijf honderdsten daarachter eindigde Max Verstappen als derde. Hierachter sloten Charles Leclerc, Lewis Hamilton en Alexander Albon de kwalificatie af als respectievelijk vierde, vijfde en zesde. De top-tien werd gecompleteerd door de McLarens, Daniel Ricciardo en Pierre Gasly.

Lees ook: Albon vindt P6 ‘niet verkeerd na lastige vrijdag’

Nico Hülkenberg viel net buiten de top tien in de tweede Renault. Ook net niet in de top-tien staan de wagens van het Amerikaanse Haas, dat haar thuisweekend vooralsnog geen extra glans weet te geven. Tussen de Haas-coureurs nestelde Daniil Kvyat en Lance Stroll zich, waarvan eerstgenoemde een snellere tijd wist te klokken dan de tijd die in de lijst staat. Deze werd echter geschrapt vanwege het overschrijden van track limits. Helemaal achteraan de grid vinden we de Alfa Romeo’s terug, gevolgd door de Williams-rijders en daartussenin Sergio Perez.