Max Verstappen eiste zondag een hoofdrol op met zijn podiumplek in Spa. Niet alleen in België was het oranje boven: ook in andere klassen reden Nederlandse coureurs zich in de kijker. In deze round-up lichten we wat Nederlandse successen uit van het afgelopen weekend.

Formule 2: Nyck de Vries
In de kraamkamer van de Formule 1, de Formule 2, gooide Nyck de Vries hoge ogen op Spa-Francorchamps. De McLaren-junior was tijdens de vrije training al de snelste in Spa en dat bleek de opmaat voor een succesvol weekend. Op vrijdag pakte de Prema-coureur namelijk zijn eerste poleposition in de Formule 2. Een dag later boekte De Vries een overtuigende overwinning in de hoofdrace en op zondag werd hij – na een raketstart – vierde in de sprintrace. De Nederlander gaat met 39 punten naar huis en kan terugkijken op een succesvol weekend. In de tussenstand van het kampioenschap staat De Vries nu vierde met 153 punten; 35 minder dan leider George Russell. Met nog zes races te gaan is De Vries dus nog vol in de race voor het kampioenschap.

Frijns reed in Misano naar de tweede plaats: zijn eerste podium dit seizoen.

DTM: Robin Frijns
Robin Frijns heeft dit DTM-seizoen al veel pech gehad, maar in het Italiaanse Misano vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. De Audi-rijder begon het weekend met een twaalfde plaats in de kwalificatie, maar wist zich met mooie inhaalacties naar voren te rijden en kwam uiteindelijk als tweede over de finish. De tweede positie is Frijns’ eerste podium in zijn DTM-loopbaan. Frijns is bovendien de eerste Nederlander in vijftien jaar tijd die in de DTM op het podium eindigt.

“Het is een enorme opluchting dat ik nu eindelijk een podiumplaats binnengehaald heb”, zei Frijns na de race. “Ik kon vlot naar voren rijden en hoewel er rondom me in het veld van alles gebeurde, kon ik het resultaat uiteindelijk binnenhalen. Dat geeft een grote voldoening.” Ook in race twee was Frijns succesvol. Opnieuw startte hij in het middenveld – als vijftiende – en wederom reed hij een inhaalrace. De Audi-rijder werd uiteindelijk vierde in race twee, waardoor hij in het kampioenschap opschuift naar de elfde plaats.

Pro Mazda: Rinus van Kalmthout
In de Verenigde Staten boekt Rinus van Kalmthout dit seizoen succes in de Pro Mazda-serie, een klasse in het voorprogramma van de IndyCar. Van Kalmthout pakte op Gateway Motorsports Park zijn vijfde zege op rij – zijn zevende van het seizoen – en vergrootte zijn voorsprong in het kampioenschap tot 57 punten. Met nog twee races voor de boeg heeft Van Kalmthout de titel binnen handbereik. “Het ziet er goed uit, maar ik ga op zeker en zal er alles aan doen om ook de volgende twee races te winnen”, vertelt de jongeling aan Autosport.nl. Veekay, zoals de Nederlander overzees wordt genoemd, heeft in het afsluitende weekend genoeg aan een achtste positie om de titel binnen te halen. Maar hij gaat voor meer. “Ik wil op het podium finishen, dat is toch het allermooiste.”

Larry ten Voorde werd tweede in de Porsche Supercup-race op Spa, maar kreeg een tijdstraf.

Porsche Supercup: Larry ten Voorde
In het voorprogramma van de Formule 1 scoorde Larry ten Voorde een tiende plaats in de Porsche Supercup-race. Ten Voorde is dit seizoen regelmatig te vinden in de voorste gelederen en had ook op Spa-Francorchamps het tempo er goed inzitten. De Nederlander wist zich op zaterdag al op de tweede rij te kwalificeren, als derde, en werd op zondag in eerste instantie tweede. Zijn vreugde was echter van korte duur: na de race ontving Ten Voorde een tijdstraf voor een valse start, waardoor hij terugviel naar plek tien. Jammer, want de Nederlander had duidelijk de snelheid om voorin mee te komen. Jaap van Lagen eindigde de race als zevende.