De vrijdag op de Hungaroring is duidelijk voor Ferrari. De warme omstandigheden en het karakter van de baan ligt de Scuderia duidelijk erg goed, Charles Leclerc reed in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Hongarije naar de snelste tijd. Met zijn 1.18.445 bleef hij Lando Norris, Carlos Sainz en Max Verstappen voor.

Duidelijk is wel dat Mercedes nog zoekende is. George Russell en Lewis Hamilton eindigen als negende en elfde en 0.901 op 1.102 van de tijdsnelste. “Hoever zitten we er vanaf?”, vraagt Hamilton tijdens de sessie vertwijfeld. Hamilton lijkt het niet te kunnen geloven: “Op dezelfde banden?” Ook Russell klaagt over de nukken van zijn auto: “Wat gebeurde daar in bocht 1, ik kom gewoon niet door de bocht heen zonder te blokkeren!” Mercedes werd getipt als outsider gezien de enorme downforce die de auto genereert maar kan dit vandaag nog niet omzetten in tijden die kunnen wedijveren met Ferrari en Red Bull.

De amusementswaarde van de sessie is niet veel hoger zo niet lager dan die van de eerste training. Alex Albon biedt de toeschouwers aan het einde van het rechte stuk enig vermaak met een aparte spin, hij kan na een minuut stil te hebben gestaan zijn weg weer vervolgen. Opvallend zijn de McLarens die zich in de subtop melden, Lando Norris eindigt knap tweede op twee tienden van Sainz, Ricciardo doet het met P5 op 0.427 van Sainz zeer verdienstelijk.

Foto: Motorsport Images

Net als er begonnen wordt met racesimulaties meldt Charles Leclerc iets vreemds te voelen in de auto. “Rijd langzaam en kom binnen”, is het antwoord. Leclercs engineer lijkt een probleem te verhullen. “Is er iets aan de hand?”, vraagt Leclerc terwijl hij naar binnen wordt geduwd. “Nee! We checken”, aldus Xavier Padros. Op tv-beelden is te zien dat senior management in vorm van Mattia Binotto en Gino Rosato poolshoogte komen nemen maar uiteindelijk kan Leclerc verder.

Binotto en Rosato zullen ook ongetwijfeld hebben gezien dat het met de snelheid van Leclerc en Sainz over meerdere rondes meer dan goed zit. De Ferrari’s hebben overal marge op Red Bull maar de vraag is alleen wat deze runs waard zullen zijn. Het weer zal zich roeren met veel regen op zaterdag en koel weer op zondag. Zeker is wel dat Max Verstappen en Red Bull daar niet rouwig om zullen zijn, want onder de omstandigheden van vandaag is Ferrari simpelweg te snel.

Uitslagen GP Hongarije 2022 - 2e Vrije Training