Carlos Sainz heeft de tweede vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk als snelste afgesloten, zijn 1.08.610 was 0.050 sneller dan zijn teamgenoot Charles Leclerc. Max Verstappen eindigde VT2 als derde op 0.168.

De twee gehavende Mercedessen moesten het met minder tracktime doen na hun crashes van gisteren tijdens de kwalificatie. Vooral de auto van Lewis Hamilton moest flink worden uitgedeukt: het reservechassis is aangerukt, er is een nieuwe versnellingsbak geïnstalleerd, vloer- en vleugelonderdelen moeten vervangen worden. Dat alles in zes uur tijd, Hamilton moest dan ook tot een kwartier voor het einde van de sessie wachten terwijl George Russell de eerste tien minuten moest overslaan.

Lees ook: ‘Slechte beurt Oranje-legioen, voetbalgedrag hoort niet bij de F1’

De tweede vrije training is altijd een soort niemandsland in een sprintraceweekend. De kwalificatie is geweest dus de auto’s mogen niet meer aangepast worden en kwalificatieruns zijn ook niet meer nodig. En dus ligt de focus vooral op de langere runs, getuige de tijden die tijdens deze sessie zijn gezet. Sainz, de snelste in de training, klokte een 1.08.610 en was daarmee bijna vier seconden langzamer dan gisteravond.

Het logische gevolg was dan ook een vrij gezapige sessie waarin weinig risico werd genomen. Op een paar verremmingen na van Carlos Sainz en Charles Leclerc in bocht 3 (de hairpin) bood de training weinig spektakel. De Ferrari-mannen bleken uiteindelijk het snelst voor Verstappen. De Alpines zaten er ook kort op, Fernando Alonso en Esteban Ocon klokten tweetienden langzamer dan de Ferrari’s.

De prioriteit vandaag is natuurlijk de sprintrace, die begint vanmiddag om 16.30.

Lees ook: Verstappen op valreep naar poleposition voor in hectische kwalificatie op Red Bull Ring

Uitslagen