In de rubriek ‘De Red Bull-kandidaten’ blikken we vooruit op de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen in 2019. Eerder deze week bespraken we al Red Bull-junioren Carlos Sainz en Pierre Gasly als voornaamste kanshebbers op het Red Bull-stoeltje. Het is ook mogelijk dat Red Bull Racing voor een outsider kiest. FORMULE 1 zet een aantal gegadigden op een rij.

Esteban Ocon
Het contract van Esteban Ocon bij Renault voor 2019 lag volgens de geruchtenmolen al klaar. Alleen de inkt hoefde nog te drogen. Het liep anders: Ricciardo kreeg de voorkeur en Renault hield Nico Hülkenberg vast, waardoor Ocon zijn zitje bij het Franse team in rook zag opgaan. Ocon is Mercedes-junior, maar Toto Wolff bevestigde in Hongarije nog dat hij Ocon best een kans wil geven bij een ander team. Ocon heeft na dit seizoen drie jaar Formule 1-ervaring en lijkt rijp voor een topteam. Een overstap naar Red Bull Racing is interessant, zeker nu Force India nieuwe eigenaren heeft en Lance Stroll daar waarschijnlijk gaat rijden. Ocon en Verstappen kennen elkaar al uit de Formule 3: in 2014 streden de talenten samen om de titel. Ocon won die uiteindelijk, terwijl Verstappen als derde eindigde in het kampioenschap.

Alonso heeft met Toyota nog een contract in het WEC. Foto: Sutton Images.

Fernando Alonso
Fernando Alonso heeft de afgelopen jaren geen topauto meer tot zijn beschikking gehad en is ontevreden bij McLaren. Red Bull is volgend jaar zijn laatste hoop om nog eens om overwinningen te kunnen strijden. Het contract van de Spanjaard loopt eind dit seizoen af, waardoor hij beschikbaar is. Alonso staat echter onder contract bij concurrent Toyota in het World Endurance Championship, waardoor de kans klein is dat Red Bull (met Honda-motoren) hem kiest. Bovendien heeft Alonso zich niet al te populair gemaakt bij Honda door zijn aanhoudende kritiek in zijn drie jaar bij McLaren-Honda.

Kimi Räikkönen
Mocht Ferrari haast hebben om de bij Sauber gestalde Charles Leclerc naast Vettel te zetten, dan zal Räikkönen op zoek moeten naar een nieuwe werkgever. Räikkönen is er de man niet naar om bij een achterhoedeteam aan te sluiten, dus is Red Bull een optie. De Fin is geen onbekende van Red Bull: hij reed in 2010 en 2011 twee jaar lang in het wereldkampioenschap rally met steun van de energiedrankfabrikant. Räikkönen wordt in oktober 39 jaar oud en de vraag is of hij op die leeftijd nog zin heeft om tweede viool te spelen naast Verstappen. The Iceman is bovendien bezig aan een sterke reeks met vijf podiums op rij, waardoor het aannemelijk is dat hij nog een jaar bij Ferrari blijft.

Norris staat onder contract bij McLaren. Foto: Sutton Images.

Lando Norris
Lando Norris staat onder contract bij McLaren en is daar momenteel test- en reserverijder. De 18-jarige Brit heeft genoeg punten op zijn superlicentie om de overstap naar de Formule 1 te maken. McLaren heeft al aangegeven dat Norris uitgeleend kan worden aan een ander team. Norris werd eerder dit jaar in verband gebracht met Toro Rosso als vervanger van Brendon Hartley. Red Bull zou hem kunnen binnenhalen in ruil voor Carlos Sainz of James Key, die dan naar McLaren zou verkassen. In zijn historie heeft Red Bull echter pas één keer een rookie in het team laten debuteren: Vitantonio Liuzzi in 2005, toen Toro Rosso nog niet bestond. De kans lijkt daarom groter dat Norris een zitje bij Toro Rosso krijgt.