*

F1-kalender in coronacrisis, status per GP: Canada uitgesteld, begint het seizoen in Oostenrijk?

Sjaak Willems

Sjaak Willems

7 april 2020 15:30

F1-kalender in coronacrisis, status per GP: Canada uitgesteld, begint het seizoen in Oostenrijk?
Motorsport Images

De coronacrisis heeft een groot gat in de F1-kalender geslagen, de eerste acht races zijn uitgesteld en ondertussen wordt er achter de schermen koortsachtig gezocht naar nieuwe data voor races die hoe dan ook door moeten gaan. Of dat allemaal gaat lukken, is nog maar de vraag. FORMULE 1 zet de situatie per land op een rijtje in een artikel dat dagelijks wordt bijgewerkt. 

Laatste updates:

Australië 15 maart, afgelast

Status: De staat Victoria is in complete lockdown, deze zal mogelijk de komende maanden van kracht blijven. De piek van het virus wordt namelijk verwacht voor mei/juni.

Kans op alternatieve datum: De GP werd op vrijdag 14 maart volgens het persbericht afgelast, deze formulering werd volgens de organisatie gebruikt om de toestroom af te stoppen. De opbouw van het circuit in Albert Park neemt enkele maanden in beslag, dat maakt het moeilijk zo niet onmogelijk om de GP alsnog door te laten gaan. 

Bahrein 22 maart, uitgesteld 

Status: Scholen en moskeeën zijn gesloten, reizen naar bekende virushaarden is verboden. Veel ziektegevallen onder mensen die zijn teruggehaald uit Iran, één van de hardst getroffen landen wereldwijd.

Kans op alternatieve datum: Bahrein heeft een permanent en goed onderhouden circuit dat ook in december inzetbaar is in een double header met Abu Dhabi, 29 november wordt genoemd als datum. 

Dronebeelden stratencircuit Hanoi Vietnam

Vietnam 5 april, uitgesteld 

Status: Het lage aantal besmettingen is volgens de WHO te danken aan een agressieve ‘jacht’ op en isolatie van mogelijke geïnfecteerden en de mensen waarmee zij contact hebben gehad. Zo werd er in februari een woonwijk in quarantaine geplaatst toen meerdere bewoners in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, bleken te zijn geweest.

Kans op alternatieve datum: Deels stratencircuit, deels permanent circuit. Geografisch gezien een lastige locatie. 4 oktober wordt genoemd als mogelijke nieuwe datum. Dat zou betekenen dat er in 4 opeenvolgende weekenden in Singapore, Rusland, Vietnam en Japan gereden wordt. 

Lees ook: GP Bakoe wordt uitgesteld, race in Canada ook op losse schroeven

China 19 april, uitgesteld

Status: Alle ogen zijn op China gericht, voor het eerst sinds de uitbraak zijn er volgens de regering dagen dat er geen nieuwe gevallen worden gemeld. De  besmettingen die erbij komen, zouden vooral mensen zijn die in het buitenland ziek zijn geworden.  Over de betrouwbaarheid van de cijfers zijn twijfels maar de vraag blijft: hoe ziet de volgende fase in China er uit en wat zijn de gevolgen voor het openbare leven en evenementen?

Kans op alternatieve datum: Het Shanghai International Circuit is permanent en ligt in het hart van China’s auto-industrie, dus de F1 zal er ongetwijfeld graag naar toe willen. China betaalt een enorme fee voor de GP en is een groeimarkt voor de sport. 

Nu in de winkel of verkrijgbaar met gratis verzending, Formule 1 nr. 3: Code rood! BESTEL HIER

Nederland, 3 mei uitgesteld

Status: Tot eind april geldt in Nederland de ‘intelligente lockdown’. Evenementen tot 1 juni verboden, vrijwel alle sport deze zomer is afgelast.

Kans op alternatieve datum: Zandvoort past perfect in de afgelaste zomerpauze van augustus. Er is de F1 bovendien veel aan gelegen om de Dutch GP door te laten gaan. Meest genoemde datum is het weekend voor de GP van België: 23 augustus.

Wel benadrukt men vanuit Zandvoort zelf dat ‘augustus stiekem al dichtbij is’ en de situatie en stemming in Nederland het wel moeten toestaan. Zo niet, dan wordt het 2021.

Spanje, 10 mei uitgesteld 

Status: Het land is hard geraakt door het coronavirus, er is een volledige lockdown van kracht. Spanjaarden mogen alleen voor aantoonbare noodzakelijke dingen de straat op, een regel die door het leger en de politie streng wordt gehandhaafd.

Kans op alternatieve datum: De race op Circuit Catalunya-Barcelona lijkt een logisch slachtoffer. Afgezien van de hachelijke situatie in het land, zit de Spaanse autosportbond in financiële problemen en inmiddels sinds februari ook zonder voorzitter. 26 juli wordt genoemd als optie – net als 9 of 16 augustus, waarbij de laatste twee waarschijnlijker aanvoelen dan de eerste. De Moto GP, gepland voor 9 juni, is al uitgesteld.

Toch is het, net als in Italië, moeilijk voor te stellen dat er dit jaar voor een groot publiek geracet wordt in Spanje.

Monaco, 24 mei afgelast 

Status: Veel wordt er vanuit Monaco niet gecommuniceerd over cijfers wat betreft de uitbraak. Het dwergstaatje verkeert wel net als buurland Frankrijk in een status van lockdown.

Kans op alternatieve datum: Het bericht over uitstel werd al snel opgevolgd door die van afstel. De operatie om het stratencircuit klaar te maken is te ingrijpend om te verplaatsen naar de zomer of een later tijdstip. Voor het eerst sinds 1954 staat er daarom geen GP van Monaco op het programma.

Hamilton in duel met Verstappen in Monaco. © Motorsport Images

Azerbeidzjan, 7 juni uitgesteld

Status: Er is weinig bekend over de status van de uitbraak in Azerbeidzjan. De situatie was in ieder geval reden genoeg voor de organisatie om vroegtijdig aan de bel te trekken en de GP af te gelasten. Het overheidsapparaat ligt stil, winkels en restaurants zijn tot eind april gesloten.

Kans op alternatieve datum: Hoewel de organisatie wel oren heeft naar een latere datum, is Bakoe net als Monaco een stratencircuit dat veel opbouwwerkzaamheden vergt, hetgeen weinig tot geen flexibiliteit betekent. De organisatie wil in juni duidelijkheid hebben, zegt het tegen GPupdate.net : “De race moet in het warme seizoen gehouden worden, anders hebben we lege tribunes en dat is geen optie. We mikken op op uiterlijk half oktober.”

Canada, 14 juni uitgesteld

Status: De organisatie maakte begin april bekend dat de race is uitgesteld. Ook in Canada zijn namelijk serieuze maatregelen genomen. Non-essentiële bedrijven zijn gesloten tot 13 april, de grens met VS is nagenoeg gesloten en er zijn in elk geval tot eind juni strenge regels voor inreizen vanuit de rest van de wereld. Vrijwel iedereen die Canada toch binnenkomt, moet 14 dagen in quarantaine.

Kans op alternatieve datum: Het Circuit Gilles Villeneuve is een semi-permanent circuit in het hart van Montréal en vergt wel enige aanlooptijd qua opbouw, al is deze stukken minder dan in bijvoorbeeld Monaco of Bakoe.

Qua datum is Montréal volgens de promotor tot half oktober redelijk flexibel, daarna wordt het te koud. Een datum in de (na)zomer lijkt het meest waarschijnlijk. Mits die te vinden is.

Lees ook: GP Canada uitgesteld, mikt op datum later in 2020

Foto: Motorsport Images

Frankrijk, 28 juni

Status: Totale lockdown  

Kans op alternatieve datum: Het circuit Paul Ricard is in principe vrijwel altijd gereed voor een race. De race staat vooralsnog overeind, maar directeur Eric Bouillier is er niet gerust op. “We hebben geen deadline om de knoop door te hakken. We kunnen op het laatste moment beslissen om minder tribunes op te bouwen.”

Bouillier zegt ook een race zonder publiek niet uit te sluiten. Gunstig voor de Formule 1 qua logistiek: pal naast Paul Ricard ligt een privévliegveld.

Oostenrijk, 5 juli 

Status: De regering schakelde snel toen het zag dat het fout ging in buurland Italië. Er wordt ingezet op zoveel mogelijk testen en isoleren, evenementen zijn tot eind juni taboe. Er zijn geruchten over mogelijke versoepeling daarna.

Kans op alternatieve datum: Nog geen sprake van afgelasting, er zouden plannen zijn om twee races op de Red Bull Ring te rijden. Organisator Red Bull zet volgens topman Helmut Marko nog gewoon in op het doorgaan van de race.

Groot-Brittannië, 19 juli 

Status: Land is in volledige lockdown, alleen voor de meest noodzakelijke dingen mogen mensen naar buiten. Aantal gevallen stijgt nog altijd razendsnel. Veel Formule 1-teams hebben hun uitvalsbasis in Engeland.

Kans op alternatieve datum: Nog geen sprake van afgelasting al is de Britse sportzomer al behoorlijk gestript van evenementen. Het Goodwood-festival dat 10 dagen eerder had moeten plaatsvinden, is al afgelast. Door het tennistoernooi van Wimbledon (week voor GP) is ook al een streep gezet, hetzelfde zou ook al gelden voor het golftoernooi The Open Championship (16-19 juli).

De organisatie van de Britse GP heeft gevraagd om duidelijkheid in april, dan wil het de knoop doorhakken over het wel of niet doorgaan. Ook ligt er een aanbod om meerdere races te houden op Silverstone.

Lees ook: F1 zet in op start in zomer: ’15 tot 18 races, seizoen eindigt in december’

Foto: Motorsport Images

Hongarije, 31 juli 

Status: Het land verkeert in noodtoestand, het aantal gevallen en overledenen neemt razendsnel toe.

Kans op alternatieve datum: Nog geen sprake van afgelasting, vraag is hoe de uitbraak zich ontwikkelt zich in het land.

België, 30 augustus 

Status: België verkeert in volledige lockdown. Het aantal gevallen nam deze week een enorme vlucht.

Kans op alternatieve datum: Nog geen sprake van afgelasting, vraag is hoe de uitbraak zich ontwikkelt zich in het land.

Italië, 6 september 

Status: In Italië wordt nog lang niet aan racen gedacht, de lockdown is nog altijd van kracht. Procentueel neemt de toename licht af, maar het gaat nog altijd met enorme aantallen omhoog.

Kans op alternatieve datum: Over autoracen wordt nog lang niet nagedacht in Italië, het land is aan het overleven. Hoewel september nog ver weg is, is een race in Monza, in het hart van de coronacrisis, bijna niet voor te stellen. De Moto GP, gepland voor juni is net als alle andere grote sporten in Italië tot nader order uitgesteld.

Lees ook: F1 en FIA kunnen kalender wijzigen zonder toestemming van teams

Foto: Motorsport Images

Singapore, 20 september 

Status: Het aantal gevallen liep sinds januari gestaag op, de stadstaat kreeg in maart en begin april te maken met een nieuwe piek in de toename van het aantal gevallen. Tot 30 april zijn restaurants, bars en bioscopen gesloten, bijeenkomsten met meer dan 10 mensen zijn niet toegestaan. Scholen ook gesloten. 

Kans op alternatieve datum: Geen sprake van afgelasting.

Japan, 11 oktober

Status: Als één van de weinige landen in Oost-Azië lijkt Japan het coronavirus vanaf het begin onder controle te hebben. Er komen elke dag nog gevallen bij maar grote stijgingen doen zich niet voor. Bezoekers uit het buitenland zijn voorlopig nog niet welkom, een regel die nog tot eind april van kracht is. Tegelijkertijd zijn de Olympische Spelen in Tokyo uitgesteld, al wilde Japan dat eigenlijk niet: het ging overstag vanwege klachten van buitenlandse sportbonden.

Kans op alternatieve datum: Geen sprake van afgelasting.

Rusland, 27 september 

Status: Een flinke stijging in het aantal gevallen in maart in Rusland. Krasnodar Krai, het district waar Sotsji ligt, telt overigens volgens de officiële cijfers slechts 40 gevallen. Wel worden onder andere universiteiten gesloten de komende week, vluchten van en naar Rusland worden voorlopig stopgezet. 

Kans op alternatieve datum: Geen sprake van afgelasting.

Verenigde Staten, 25 oktober

Status: De VS is nu het centrum van de pandemie, grote zorgen in het land wegens de meer dan 100.000 gevallen. De bevolking is opgeroepen tot eind april zoveel mogelijk thuis te blijven. Het Circuit of the Americas is momenteel gesloten, net als de hele sportindustrie die volledig plat ligt.

Kans op alternatieve datum: Het Circuit of the Americas is momenteel gesloten maar er is nog geen sprake van afgelasting. De Indycar-race is gecanceld en ook niet opgenomen in de nieuwe kalender voor de Indycars die is vrijgegeven.

Lees ook: GP’s met minder dan 12 auto’s? Brawn houdt alle opties open

Foto: Motorsport Images

Mexico, 1 november 

Status: Ook Mexico kreeg te maken met een flinke stijging. De eerste maatregelen werden vorige week al genomen, zo zijn grote bijeenkomsten tot 30 april verboden. Mensen mogen alleen voor noodzakelijke dingen naar buiten. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen

Kans op alternatieve datum: Geen sprake van afgelasting.

Brazilië, 15 november

Status: Met inmiddels duizenden gevallen lijkt het land zich nog in de eerste fase te bevinden van een corona-uitbraak. Waar Brazilianen zich zorgen maken om het virus en massaal binnenblijven, wil president Jair Bolsonaro dat iedereen weer verder gaat met het dagelijks leven. Hij noemt corona een griepje, een mediahype.

Kans op alternatieve datum: Geen sprake van afgelasting.

Abu Dhabi, 29 november

Status: Afgaande op de cijfers kreeg corona in januari en februari nog geen greep op de Emiraten. Maar eind maart werd dan toch besloten om de vliegvelden van Dubai en Abu Dhabi te sluiten voor commerciële vluchten. De twee grote luchtvaartmaatschappijen Etihad en Emirates houden hun vloot aan de grond.

Kans op alternatieve datum: Geen sprake van afgelasting, er is wel sprake van om de race verder naar achteren te schuiven om zo ruimte te creëren.

Foto: Motorsport Images

 

Lees meer over

corona seizoen 2020