De coronacrisis heeft een groot gat in de F1-kalender geslagen, de eerste acht races zijn uitgesteld en ondertussen wordt er achter de schermen koortsachtig gezocht naar nieuwe data voor races die hoe dan ook door moeten gaan. Of dat allemaal gaat lukken, is nog maar de vraag. FORMULE 1 zet de situatie per land op een rijtje in een artikel dat dagelijks wordt bijgewerkt. 

Laatste updates:

  • De Grands Prix van Azerbeidzjan, Singapore en Japan gaan definitief niet door.
  • De GP van Amerika kan wel eens een lastig verhaal worden: in Austin verwacht men dit jaar geen grote evenementen meer te kunnen houden.
  • Canada hoopt nog altijd op een race in de herfst.
  • Spa-Francorchamps opent

|AUS|BAH|VIE|CHI|NLD|SPA|MON

|AZB|CAN|FRA|OOS|GB|HON|BEL

|ITA|SGP|RUS|JAP|USA|MEX|BRA|ABU

AUS

Australië 15 maart, afgelast

Status: De staat Victoria is in complete lockdown, deze zal mogelijk de komende maanden van kracht blijven. De piek van het virus wordt namelijk verwacht voor mei/juni.

Kans op alternatieve datum: De GP werd op vrijdag 14 maart volgens het persbericht afgelast, deze formulering werd volgens de organisatie gebruikt om de toestroom af te stoppen. De opbouw van het circuit in Albert Park neemt enkele maanden in beslag, dat maakt het moeilijk zo niet onmogelijk om de GP alsnog door te laten gaan. 

BAH

Bahrein 22 maart, uitgesteld 

Status: Scholen en moskeeën zijn gesloten, reizen naar bekende virushaarden is verboden. Veel ziektegevallen onder mensen die zijn teruggehaald uit Iran, één van de hardst getroffen landen wereldwijd.

Kans op alternatieve datum: Bahrein heeft een permanent en goed onderhouden circuit dat ook in december inzetbaar is in een double header met Abu Dhabi, 29 november en eerste weekend december worden genoemd als datum. 

Dronebeelden stratencircuit Hanoi Vietnam

VIE

Vietnam 5 april, uitgesteld 

Status: Het lage aantal besmettingen is volgens de WHO te danken aan een agressieve ‘jacht’ op en isolatie van mogelijke geïnfecteerden en de mensen waarmee zij contact hebben gehad. 

Kans op alternatieve datum: Deels stratencircuit, deels permanent circuit. Geografisch gezien een lastige locatie. 4 oktober wordt genoemd als mogelijke nieuwe datum. Gezien de primeur en startfee wil de F1 dolgraag naar Hanoi komen. 

Lees ook: GP Bakoe wordt uitgesteld, race in Canada ook op losse schroeven

CHI

China 19 april, uitgesteld

Status: Er komen in China mondjesmaat nieuwe besmettingen bij. De besmettingen die erbij komen, zouden vooral mensen zijn die in het buitenland ziek zijn geworden.  Over de betrouwbaarheid van de cijfers zijn twijfels maar de vraag blijft: hoe ziet de volgende fase in China er uit en wat zijn de gevolgen voor het openbare leven en evenementen?

Kans op alternatieve datum: Het Shanghai International Circuit is permanent en ligt in het hart van China’s auto-industrie, dus de F1 zal er ongetwijfeld graag naar toe willen. China betaalt een enorme fee voor de GP en is een groeimarkt voor de sport. 

Nu in de winkel of verkrijgbaar met gratis verzending, Formule 1 nr. 3: Code rood! BESTEL HIER

NLD

Nederland, 3 mei uitgesteld

Status: Tot 20 mei geldt in Nederland de ‘intelligente lockdown’. Evenementen tot 1 september verboden, alle sport deze zomer is afgelast.

Kans op alternatieve datum: Zandvoort hoopte op een datum in augustus maar die hoop is vervlogen na de verlenging van het verbod op evenementen. De organisatie wil een race zonder publiek niet bij voorbaat uitsluiten maar dat lijkt na algehele afgelasting het minst gewilde scenario.

SPA

Spanje, 10 mei uitgesteld 

Status: Het land is hard geraakt door het coronavirus, er is een volledige lockdown van kracht. Spanjaarden mogen alleen voor aantoonbare noodzakelijke dingen de straat op, een regel die per 2 mei wel versoepeld wordt.

Kans op alternatieve datum: De race op Circuit Catalunya-Barcelona lijkt een logisch slachtoffer. Afgezien van de hachelijke situatie in het land, zit de Spaanse autosportbond in financiële problemen en inmiddels sinds februari ook zonder voorzitter. 26 juli wordt genoemd als optie – net als 9 of 16 augustus, waarbij de laatste twee waarschijnlijker aanvoelen dan de eerste. De Moto GP, gepland voor 9 juni, is uitgesteld.

Toch is het, net als in Italië, moeilijk voor te stellen dat er dit jaar voor een groot publiek geracet wordt in Spanje.

MON

Monaco, 24 mei afgelast 

Status: Het dwergstaatje verkeert wel net als buurland Frankrijk in een status van lockdown.

Kans op alternatieve datum: Het bericht over uitstel werd al snel opgevolgd door die van afstel. De operatie om het stratencircuit klaar te maken is te ingrijpend om te verplaatsen naar de zomer of een later tijdstip. Voor het eerst sinds 1954 staat er daarom geen GP van Monaco op het programma.

Hamilton in duel met Verstappen in Monaco. © Motorsport Images

AZB

Azerbeidzjan, 7 juni, afgelast

Status: Van uitstelt komt afstel. Nadat duidelijk werd dat racen er begin juni niet in zat in Azerbeidzjan, was het medio juni bijltjesdag voor de Grand Prix in Bakoe. Het opbouwen van het stratencircuit, wat ruim van tevoren moet gebeuren, bleek een te grote complicatie, aldus de Formule 1.

Kans op alternatieve datum: Geen, de race is van de kalender geschrapt.

CAN

Canada, 14 juni uitgesteld

Status: De organisatie maakte begin april bekend dat de race is uitgesteld. Ook in Canada zijn namelijk serieuze maatregelen genomen. De grens met VS is nagenoeg gesloten en er zijn in elk geval tot eind juni strenge regels voor inreizen vanuit de rest van de wereld. Vrijwel iedereen die Canada toch binnenkomt, moet 14 dagen in quarantaine.

Kans op alternatieve datum: Het Circuit Gilles Villeneuve is een semi-permanent circuit in het hart van Montréal en vergt wel enige aanlooptijd qua opbouw, al is deze stukken minder dan in bijvoorbeeld Monaco of Bakoe.

Qua datum is Montréal volgens de promotor tot half oktober redelijk flexibel, daarna wordt het te koud. Een datum in de (na)zomer lijkt het meest waarschijnlijk. Mits die te vinden is.

Lees ook: GP Canada uitgesteld, mikt op datum later in 2020

Foto: Motorsport Images

FRA

Frankrijk, 28 juni afgelast

Status: Totale lockdown  

Kans op alternatieve datum: Het circuit Paul Ricard is in principe vrijwel altijd gereed voor een race. De promotor heeft bij monde van directeur Eric Bouillier laten weten niet door te gaan met de organisatie. 

Gunstig voor de Formule 1 qua logistiek: pal naast Paul Ricard ligt een privévliegveld.Op 13 april kondigde de Franse president Macron nieuwe coronamaatregelen aan. Een van die maatregelen is het verbieden van grote evenementen tot ten minste halverwege juli. Zo zijn de Tour de France en tennistoernooi Roland Garros al uitgesteld.

OOS

Oostenrijk, 5 juli 

Status: De regering schakelde snel toen het zag dat het fout ging in buurland Italië. Er wordt ingezet op zoveel mogelijk testen en isoleren, evenementen zijn tot eind juni taboe. De corona-maatregelen worden langzaam maar zeker afgebouwd. 

Kans op alternatieve datum: Vooral Helmut Marko oppert dat de Red Bull Ring een voorname kandidaat is om het seizoen te starten met één of misschien twee races achter gesloten deuren. De F1 heeft die wens inmiddels ook uitgesproken.

Gevraagd naar de vooruitzichten van de GP van Oostenrijk liet de minister weten dat de 1,5 meter afstandsregel die ook in Oostenrijk geldt niet zo’n probleem vormt de Formule 1. De huidige strenge in- en uitreisbeperkingen in het land wel een struikelblok kunnen vormen.

GB

Groot-Brittannië, 19 juli 

Status: Land is in volledige lockdown. Veel Formule 1-teams hebben hun uitvalsbasis in Engeland.

Kans op alternatieve datum: Nog geen sprake van afgelasting al is de Britse sportzomer al behoorlijk gestript van evenementen. Het Goodwood-festival dat 10 dagen eerder had moeten plaatsvinden, is al afgelast. Door het tennistoernooi van Wimbledon (week voor GP) is ook al een streep gezet, hetzelfde zou ook al gelden voor het golftoernooi The Open Championship (16-19 juli).

De F1 zou Silverstone op het oog hebben om race 3 en 4 te organiseren achter gesloten deuren. 

Lees ook: F1 zet in op start in zomer: ’15 tot 18 races, seizoen eindigt in december’

Foto: Motorsport Images

HON

Hongarije, 31 juli 

Status: Het land verkeert in noodtoestand.

Kans op alternatieve datum: Hongarije wordt genoemd als de plek waar race 5 en 6 afgewerkt zullen worden achter gesloten deuren. Volgens Zsolt Gyulay, CEO van Hungaroring, werd er nog niets concreet besproken met Liberty Media. “Liberty weet dat we open staan voor verschillende oplossingen en dat we klaar zijn om een race te organiseren.”

Een mogelijk obstakel voor dit plan: de Hongaarse overheid heeft tot 15 augustus een verbod ingesteld op evenementen voor meer dan 500 personen. Wil de Formule 1 (tweemaal?) in Hongarije racen, dan zal dat vóór 15 augustus een lastig verhaal worden.

BEL

België, 30 augustus 

Status: België verkeert tot 3 mei in lockdown, daarna worden de regels afgebouwd. 

Kans op alternatieve datum: Nog geen sprake van afgelasting, maar de regering heeft grote evenementen met publiek tot 31 augustus verboden. Sportevenementen worden apart beoordeeld, dat zal op korte termijn gebeuren. Halverwege mei mocht het Ardennencircuit onder strikte voorwaarden opnieuw de deuren openen. “Iedereens gezondheid krijgt sinds de uitbraak van de pandemie onze hoogste prioriteit en dat blijft”, vertelt Melchior Wathelet Jr., voorzitter van de Raad van Bestuur van het circuit, aan Sporza.

De Belgische GP steunt grotendeels op kaartverkoop en publieke gelden, een scenario met een race zonder publiek lijkt daarom onwaarschijnlijk. 

ITA

Italië, 6 september 

Status: In Italië is de lockdown nog altijd van kracht. Deze week zijn versoepelingen aangekondigd.

Kans op alternatieve datum: Hoewel september nog ver weg is, is een race in Monza, in het hart van de Europese coronacrisis, bijna niet voor te stellen. De Moto GP, gepland voor juni in Misano, is net als alle andere grote sporten in Italië tot nader order uitgesteld. 

Wel gaan er geruchten over dat de regering geen toeschouwers wil hebben bij voetbalwedstrijden tot het einde van 2020. De buren van het circuit in Imola hebben al aangeboden om een race zonder publiek te organiseren, er wordt een double header met Monza voorgesteld om de kosten te besparen.

Lees ook: F1 en FIA kunnen kalender wijzigen zonder toestemming van teams

Foto: Motorsport Images

SGP

Singapore, 20 september, afgelast

Status: De Grand Prix in de Aziatische metropool gaat definitief niet door. Dit vanwege de complicaties van de coronapandemie en het feit dat het stratencircuit ruim van tevoren moet worden opgebouwd.

Kans op alternatieve datum: Geen, de race is afgelast.

RUS

Rusland, 27 september 

Status: Een flinke stijging in het aantal gevallen in maart en april in Rusland. Piek wordt eind april verwacht. Universiteiten zijn gesloten, vluchten van en naar Rusland zijn voorlopig stopgezet. Toch wordt erop ingezet in Rusland te racen. Mogelijk zelfs niet één keer, maar zelfs tweemaal.

Kans op alternatieve datum: Geen sprake van afgelasting.

JAP

Japan, 11 oktober, afgelast

Status: Geen Olympische Spelen, geen Grand Prix. Lang leek Japan het coronavirus goed te beteugelen. Tel er de datum laat in het jaar bij op, en het zag er niet verkeerd uit voor de race op Suzuka. Nadat er echter een streep ging door de MotoGP-ronde in Japan (op Motegi) werd ook de Formule 1-race op Suzuka toch afgelast. De strenge regels voor het inreizen van Japan spelen mee.

Kans op alternatieve datum: Geen, de race gaat dit jaar niet door.

USA

Verenigde Staten, 25 oktober

Status: De VS is nu het centrum van de pandemie, er zijn al meer dan 50.000 mensen aan corona overleden. De bevolking is opgeroepen tot eind april zoveel mogelijk thuis te blijven. Het Circuit of the Americas is momenteel gesloten, net als de hele sportindustrie die volledig plat ligt.

Kans op alternatieve datum: Het Circuit of the Americas is dus gesloten maar er is nog geen sprake van afgelasting. De Indycar-race is gecanceld en ook niet opgenomen in de nieuwe kalender voor de Indycars die is vrijgegeven. De plaatselijke gezondheidsautoriteit betwijfelt bovendien ten zeerste of er in 2020 grote evenementen gehouden kunnen worden in Austin.

Lees ook: GP’s met minder dan 12 auto’s? Brawn houdt alle opties open

Foto: Motorsport Images

MEX

Mexico, 1 november 

Status: Ook Mexico kreeg te maken met een flinke stijging, grote bijeenkomsten zijn verboden. Mensen mogen alleen voor noodzakelijke dingen naar buiten. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Kans op alternatieve datum: Geen sprake van afgelasting.

BRA

Brazilië, 15 november

Status: De piek is al daar of moet nog komen, over de cijfers is veel onduidelijkheid. Waar Brazilianen zich zorgen maken om het virus en massaal binnenblijven, wil president Jair Bolsonaro dat iedereen weer verder gaat met het dagelijks leven. Het virus splijt het land politiek gezien in tweeën.  

Kans op alternatieve datum: Geen sprake van afgelasting.

ABU

Abu Dhabi, 29 november

Status: Afgaande op de cijfers kreeg corona in januari en februari nog geen greep op de Emiraten. Maar eind maart werd dan toch besloten om de vliegvelden van Dubai en Abu Dhabi te sluiten voor commerciële vluchten. De twee grote luchtvaartmaatschappijen Etihad en Emirates houden hun vloot aan de grond.

Kans op alternatieve datum: Geen sprake van afgelasting, er is wel sprake van om de race verder naar achteren te schuiven om zo ruimte te creëren.

Foto: Motorsport Images