In 2022 werd de regel ingevoerd dat elk team minstens twee keer een rookie in moet zetten tijdens een vrije training. Beide auto’s moeten een keer afgestaan worden, maar dat mag wel aan dezelfde coureur zijn. Die rookies mogen uit elke raceklasse gehaald worden, zolang ze maar aan één eis voldoen: ze mogen maximaal twee races in de Formule 1 gereden hebben. Mercedes-reservecoureur Mick Schumacher zou bijvoorbeeld niet meer tellen voor deze regel. Inmiddels zijn alle namen bekend. Hieronder een overzicht van welke rookies voor de verschillende teams in actie kwamen in 2023, en wie we nog gaan zien in het laatste raceweekend.

Red Bull

Coureur(s): Isack Hadjar, Jake Dennis
Race(s): Abu Dhabi

In tegenstelling tot de meeste teams zal Red Bull zal beide stoeltjes tegelijkertijd afstaan tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. Liam Lawson was lange tijd de logische kandidaat voor een training bij het team van Max Verstappen, maar door zijn invalbeurten bij AlphaTauri telt Lawson niet langer meer als rookie. In plaats daarvan kiest Red Bull voor Isack Hadjar, de favoriete pupil van Helmut Marko uit het Red Bull Junior Team. Het is enigszins opvallend, want van alle zes de Red Bull Junior-coureurs in de Formule 2 heeft Hadjar het slechtste seizoen. De Fransman staat momenteel veertiende en heeft maar één podium op zijn naam staan.

Naast Hadjar zal de kersverse Formule E-kampioen Jake Dennis in de andere Red Bull stappen. Dennis won in juli zijn eerste titel in de Formule E door in de twee races in Londen beide keren een podium te behalen. Dennis is al lange tijd verbonden aan Red Bull als test- en simulatorcoureur. Voor volgend jaar ligt de Brit al vast in de Formule E bij het team van Andretti. Recentelijk gaf Dennis aan dat hij, in tegenstelling tot veel van zijn collega’s, geen behoefte heeft aan een plek in de Formule 1.

Mercedes

Coureur(s): Frederik Vesti
Race(s): Mexico, Abu Dhabi

Formule 2-coureur Frederik Vesti zal plaatsnemen in de auto van George Russell tijdens de eerste vrije training in Mexico. In Abu Dhabi is het de beurt aan Lewis Hamilton om plaats te maken voor Vesti. De Deen maakt sinds 2021 deel uit van de Mercedes Junior Academy. In die tijd werd hij vierde in de Formule 3 en negende in de Formule 2. In 2023 ontpopte Vesti zich echter als een goede kanshebber voor de titel in de Formule 2. Met vijf overwinningen en drie podiums dit jaar is Vesti bezig aan een erg goed seizoen. Bij het ingaan van het laatste weekend staat Vesti op de tweede plek, met een achterstand van 25 punten.

Frederik Vesti sprak uitgebreid met ons over zijn laatste race in de Formule 2, waarin hij hoopt de titel te veroveren. Lees dat interview hier.

Ferrari

Coureur(s): Robert Shwartzman
Race(s): Nederland, Abu Dhabi

Testcoureur Robert Shwartzman reed voor Ferrari in de eerste vrije training bij de Grand Prix van Nederland. De Russisch-Israëlische coureur is al sinds 2017 aan Ferrari verbonden en is al enkele jaren testcoureur voor de Italiaanse renstal. Shwartzman werd in 2021 tweede in de Formule 2. Tegenwoordig rijdt hij in de GT World Challenge Endurance Cup met Ferrari. Op Zandvoort reed Shwartzman in de auto van Carlos Sainz.

In Abu Dhabi zal Shwartzman opnieuw een training voor Ferrari rijden, dit keer in de auto van Charles Leclerc. Zijn mede reservecoureur Antonio Giovinazzi heeft al drie jaar in de Formule 1 gereden en komt dus niet in aanmerking voor de regel. Leuk feitje: in de Ferrari Driver Academy zit ook Arthur Leclerc, het jongere broertje van Charles. Er zijn dus kansen voor Ferrari om dit jaar of volgend jaar een tweede Leclerc in te zetten tijdens een trainingssessie.

Aston Martin

Coureur(s): Felipe Drugovich
Race(s): Monza, Abu Dhabi

Aston Martin-reservecoureur Felipe Drugovich stapte in de auto van Lance Stroll voor de eerste vrije training in Monza. De regerend kampioen van de Formule 2 wist vorig jaar op datzelfde circuit zijn titel veilig te stellen. Drugovich viel eerder al in voor Stroll in de testdagen voorafgaand aan het seizoen toen de Canadees zijn polsen had gebroken bij een fietsongeluk. In de seizoensfinale in Abu Dhabi zal Drugovich opnieuw een training rijden, dit keer in de auto van Fernando Alonso. De andere reservecoureur van Aston Martin, Stoffel Vandoorne, valt niet binnen de rookie-regel aangezien hij in 2017 en 2018 al volle seizoenen in de Formule 1 reed.

McLaren

Coureur(s): Pato O’Ward
Race(s): Abu Dhabi

McLaren kondigde in de zomerstop aan dat IndyCar-coureurs Pato O’Ward en Alex Palou weer vrije trainingen voor het team zullen rijden, net als in 2022. Een week later werd echter bekend dat Palou zich teruggetrokken heeft uit zijn contract met McLaren voor 2024. In Singapore werd al duidelijk dat Palou inderdaad geen trainingen meer zal rijden voor het team. O’Ward zal in Abu Dhabi de auto van Lando Norris overnemen tijdens de training.

McLaren is een van de teams die geen twee verschillende coureurs hoeft te vinden. Technisch gezien heeft McLaren namelijk al één keer een rookie in een training ingezet. Aangezien Oscar Piastri dit jaar zijn debuut maakte in de Formule 1, viel hij tijdens de eerste race van dit seizoen nog binnen de regel.

Alpine

Coureur(s): Jack Doohan
Race(s): Mexico, Abu Dhabi

Alpine gaat reservecoureur Jack Doohan in de trainingen van Mexico en Abu Dhabi laten rijden. De Australiër nam vorig jaar de rol van reservecoureur over na de soapserie rondom Oscar Piastri. Momenteel is Doohan bezig aan een sterk seizoen in de Formule 2, waar hij een serieuze gooi doet naar de top drie.

Williams

Coureur(s): Zak O’Sullivan
Race(s): Abu Dhabi

Formule 3-coureur Zak O’Sullivan zal in Abu Dhabi achter het stuur van de Williams van Alexander Albon kruipen. Net als McLaren heeft ook Williams technisch gezien al een deel van de regel vervuld, aangezien Logan Sargeant de eerste race van dit jaar nog telde als rookie. Daarom is O’Sullivan de enige andere coureur die Williams in hoeft te zetten. O’Sullivan eindigde dit jaar als tweede in de Formule 3 en zal volgend jaar de opstap maken naar de Formule 2. De Brit is al sinds begin 2022 verbonden aan de Williams Driver Academy.

Alfa Romeo

Coureur(s): Theo Pourchaire
Race(s): Mexico, Abu Dhabi

Alfa Romeo geeft reservecoureur Theo Pourchaire een voorproefje van de Formule 1 in Mexico. Pourchaire is al jaren verbonden aan het opleidingstraject van Sauber en wordt gezien als een van de grootste talenten in de Formule 2. De afgelopen twee seizoenen werd hij afgetroefd door Piastri en Drugovich, maar dit jaar is hij de grote favoriet voor de titel. Eerder dit jaar werd de Fransman zelfs nog gezien als een mogelijke vervanger van Zhou Guanyu, voordat Alfa Romeo het contract van de Chinees met een jaar verlengde.

Pourchaire neemt ook de vrije training in Abu Dhabi voor zijn rekening. Datzelfde weekend zal Pourchaire zijn laatste race van het jaar in de Formule 2 rijden, waar hij zijn krappe voorsprong zal verdedigen in de hoop de titel veilig te stellen.

Haas

Coureur(s): Oliver Bearman
Race(s): Mexico, Abu Dhabi

Ferrari Junior-coureur Oliver Bearman zal tijdens de races in Mexico en Abu Dhabi plaatsnemen in een Haas. De Formule 2-coureur wordt gezien als een van de grote talenten binnen het junioren traject op weg naar de Formule 1. In 2021 won hij de titel in zowel de Duitse als de Italiaanse Formule 4-kampioenschappen. In zijn debuutjaar in de Formule 3 eindigde hij als derde, slechts zeven punten achter de kampioen. Dit seizoen laat hij opnieuw een sterke prestatie zien tijdens zijn eerste jaar in de Formule 2, met drie overwinningen, twee pole positions en nog een extra podiumplek.

Door te kiezen voor Bearman lijkt Haas voorbij te gaan aan reservecoureur Pietro Fittipaldi. De kleinzoon van tweevoudig wereldkampioen Emerson Fittipaldi is al sinds 2019 test- en reservecoureur van Haas. De Braziliaan kwam in 2020 tweemaal in actie voor het team tijdens een race nadat Romain Grosjean door een ernstige crash niet beschikbaar was.

AlphaTauri

Coureur(s): Isack Hadjar
Race(s): Mexico

AlphaTauri zette Formule 2-coureur Isack Hadjar in de auto zetten tijdens VT1 van de race in Mexico. Hadjar is een van de zes Red Bull Junior-coureurs in de Formule 2, waar hij dit jaar voor het eerst rijdt. Voor de start van het seizoen aan stelde Hadjar dat hij hooguit één jaar in de Formule 2 wilde rijden om daarna meteen door te stromen naar de Formule 1. Daar lijkt het voorlopig echter bepaald niet op. Op dit moment staat Hadjar vijftiende met slechts één podium op zijn naam. Bijna alle andere Red Bull Junior-coureurs hebben al een race gewonnen.

Technisch gezien is het optreden van Hadjar niet eens nodig. Dankzij Liam Lawson en Nyck de Vries heeft AlphaTauri al twee keer een rookie ingezet in een vrije training (De Vries in Bahrein, Lawson in Monza). Daarmee heeft het team al voldaan aan de regels van dit jaar.